Hlavní obsah

Zda jít cestou života, či smrti, zvažuje kanadský zástupce v karlovarské soutěži

Novinky, Zbyněk Vlasák

Truchlení pro Annu je poetický film, který se za slovo "poetika" nemusí stydět. Stejně jako se nemusí stydět za svůj výkon vynikající Guylaine Tremblayová v roli matky, která tragicky přišla o jedinou dceru. Snímek bude soutěžit na MFF Karlovy Vary 2010.

Článek

Světovou premiéru bude mít na festivalu v Karlových Varech film Truchlení pro Annu (Trois temps apres la mort d´Anna). Hlavní hrdinka v podání kanadské herečky Guylaine Tremblayové v něm hned v úvodu přijde o dceru, která je neznámým útočníkem zavražděna. Následně odjíždí do (nádherného a zimního) kraje svého dětsví a v opuštěném domě se pokouší o návrat k normálnímu životu. Lépe napsáno, volí, zda o takový návrat vůbec stojí.

Bolest ze ztráty dcery přechází co chvíli z psychické do fyzické formy. Statické záběry navozují nicotnou atmosféru. Hrdinka opravdu necítí nic. Píchnutí o trny ani mrznoucí sníh na prstech. Vše je přehlušeno šokem a vyprázdněností. Ke smrti má blízko. Pomocnou ruku nabízí jen její láska z dospívání, malíř, který by ale sám taky potřeboval zachránit. Nicméně je to on, komu jako prvnímu z celé vesnice oznámí zprávu o smrti dcery. Byť o ní zatím nedokáže mluvit v minulém čase.

Bohatá strohost

Režisérka Catherine Martinová se drží realistických postupů, překračuje je jen snovými pasážemi, kdy hlavní postavu "navštěvují" již mrtvé ženy z její rodové linie. "Konverzací" s nimi (třeba skrz deník své babičky) se snaží vytěžit více z jejích životních zkušeností. Zjistit, jak přežít. Tenhle aspekt by mohl svádět zařadit snímek do škatulky s cedulkou ženský film, ale ten příběh je univerzální.

A moc se tu nemluví. Díky filmařské výrazové vyspělosti Martinové to není potřeba. Vždyť nádherná je už úvodní pětiminutová pasáž, která bezjakýchkoliv nadbytečných prostředků představí mladou Annu. Právě tato "bohatá strohost" a výkon Tremblayové budou hlavními zbraněmi filmu v karlovarské soutěži.

Truchlení pro Annu

Truchlení pro Annu Kanada 2010, 87 min.

Truchlení pro Annu Kanada 2010, 87 min. Režie: Catherine Martinová,

hrají: Guylaine Tremblayová, François Papineau aj.

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám