Hlavní obsah

Být Číňanem, nebo Portugalcem? I to řeší Diago v karlovarské soutěži

Novinky, Zbyněk Vlasák

Soutěžní film Diago (Ao ge) se vrací o jedenáct let zpátky do bývalé portugalské kolonie Macaa, maličkého území, jež se rozkládá na pár kilometrech čtverečných. Jeho obyvatelé se ocitají před volbou: stanou se Číňany, či odejdou směr Portugalsko? Nebo odolají oběma svodům a zůstanou věrni místní vymírající kultuře?

Článek

Filmová adaptace knihy macajské spisovatelky Lio Chi Heng se jmenuje podle své titulní postavy. Diago pracuje jako celník na letišti zrovna v době, kdy země přestává patřit pod Portugalsko a dostává se do správy Číny.

Obyvatelé tohoto maličkého regionu tak mají na vybranou, co provést se svými životy. A mají příležitost prozkoumat všechny odstíny vlastní identity. U Diaga je to o to složitější, že nikdy nepoznal vlastního otce – portugalského zpěváka.

Možná i neujasněnost postavení ve světě má vliv na Diagovy vztahy s lidmi, tak zvláštně odosobněné, těžce navazuje nové. Ztrácí se. Ostatně i Macao pomalu umírá, vždyť místním jazykem už mluví jen hrstka lidí. Do nové doby se nehodí.

Film stojí hlavně na scénáři

Právě téma, vhodně zvolená historická situace a na ní vybudovaný scénář je nejsilnějším prvkem snímku čínského režiséra Chi Zhanga, který se jím odklání od svých dřívějších spíše vizuálních a sensuálních děl.

Diago, který bude mít na západě Čech světovou premiéru, není první filmem, s nímž Chi Zhang soutěží na MFF Karlovy Vary. Už se tu před dvěma lety promítala jeho Šachta (Dixia de Tiankong).

Diago

Diago Čína 2010, 89 min.

Diago Čína 2010, 89 min. Režie: Chi Zhang,

hrají: Carl Ng, Carlos Ernesto Koo Ayala, Sixuan Zhou, Xiao Wang aj.

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám