Hlavní obsah

Z televize vypadá Amerika jako skvělá země, říká Malkovichova dokumentaristka

Právo, Zbyněk Vlasák

Na Sundance oceněná Rebecca Cammisová natočila s podporou Johna Malkoviche dokument Cesta domů. Vypráví o malých dětech ze střední Ameriky, které se snaží mermomocí dostat do USA.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rebecca Cammisová má cenu za režii ze Sundance.

Článek

Je těžké zaplatit film o dětských nelegálních imigrantech?

Jdete hned k věci (smích). To se vsaďte, že zatraceně složité. Šest a půl roku mi trvalo sehnat peníze.

Je to tématem?

Myslím si, že ne. Spíš se jedná obecně o problém nezávislých filmařů. A občas se kvůli penězům nepovede natočit film vašich snů. Možná vás překvapím, ale i když to všechno trvalo tak dlouho, já měla na producenty štěstí. Všichni byli vstřícní, vymýšleli nové a nové způsoby, jak peníze sehnat. Hodně mi pomohli i s různými povoleními, která jsme potřebovali pro filmování ve střední Americe.

Jedním z producentů Cesty domů je John Malkovich. Může vám jeho jméno pomoci film prodat do více zemí?

Důležitější pro mě je, že se opravdu zajímal o mé téma, hodně mě podporoval. A bez jeho společnosti Mr. Mud by film určitě nevznikl.

Jak jste se k tématu malých imigrantů dostala?

Řekl mi o něm kamarád někdy v roce 2002. O dětech, které se na vlastní pěst vydávají z domova ve střední Americe za snem do Spojených států. Poté, co jsem dodělala předchozí film, vrhla jsem se problematiku prozkoumávat blíže. A našla krásné a unikátní příběhy. V roce 2003 jsme začali, tenkrát jsem doufala, že do dvou let bude hotovo.

Jak takové prozkoumávání vypadá?

Měla jsem nevýhodu, že se ve střední Americe nedomluvím, takže jsem se seznámila s místními a snažila se s tím něco dělat. Strávila u nich několik týdnů a přemýšlela, zda to celé vůbec půjde natočit.

Jaký je rozdíl mezi imigranty dětskými a dospělými?

Obrovský. Těm mým bylo třeba devět let, byli sami na cestě, nevěděli, jak se o sebe postarat. Musela jsem se hodně držet, abych jim nepomáhala, nijak do jejich příběhů nezasahovala. Bylo to těžké, ale jinak to nejde. Naše práce je koukat na monitor, ne někomu dávat peníze. Když neudržíte určitý odstup, jste ztraceni a nebudete moci film natočit. Film, který pak může celému problému dětských imigrantů hodně pomoci.

Děti utíkají za svým americkým snem. Proč myslíte, že mají Spojené státy stále tuhle nálepku „perfektního světa“?

Jedna z postav se jmenuje Kevin, zeptali jsme se ho, kde by chtěl v Americe žít. Odpověděl okamžitě: Manhattan. Neřekl New York, Washington, Los Angeles. Zmínil jednu z newyorských čtvrtí. Kde by se o ní asi mohl dozvědět? O několik měsíců později vyprávěl o svém oblíbeném filmu, o Spidermanovi. A tehdy mi to došlo. Kde lítá Spiderman? Nad Manhattanem. Z televize zkrátka Amerika vypadá jako skvělá země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám