Hlavní obsah

Nový Almodóvar je vtipný, ale chladný

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Jeden z očekávaných hitů karlovarského programu byl snímek Pedra Almodóvara Rozervaná objetí, který byl uveden zároveň v distribuční předpremiéře. A třebaže divák vstupuje do tradičního almodóvarského světa, příběh typicky nešťastné a stravující vášně zůstal tentokrát tak vášnivý asi jako manželský sex z donucení po pětadvaceti letech.

Článek

Nelze říct, že by první projekce Rozervaných objetí zcela zklamala. Věrný fanoušek nejslavnějšímu španělskému režisérovi mnoho odpustí, Almodóvar dokazuje, že umí.

Mnoho věcí je tu správně: chytlavé i přepjaté dekory, chutné gaspacho, malebná španělština, almodóvarské ryzí hovory o ženských zklamáních, bolestech a sexu - a hlavně HUMOR!

Scéna psaní upírského scénáře Daruj krev by sama o sobě byla mistrným stand-upem „Na stojáka“ - dozvíte se například, proč byste upírům neměli dovolit orální sex, anebo proč upíři ovládnou nenápadně byznys s opalovacími krémy jako Číňané se slunečními brýlemi.

Hlavně tu však exceluje skvělý José Luis Gómez v roli „španělsky“ žárlivého finančníka Ernesta, který si kupuje a uzurpuje pro sebe o mnoho let mladší sekretářku Lenu (Penélope Cruzová) - toužící po herecké kariéře.

Homosexuál Almodóvar by si tenhle kostým španělsky tyranského, ješitného chlapa - otce s dětinsky prosebným pohledem mohl patentovat a prodávat spolu s vějíři či košilemi toreadorů v obchodu se suvenýry.

Další rodinná psychoterapie 

Příběh líčený ve dvou časových rovinách přibližuje bolestnou současnost i dvacet let staré drama, které zůstává v domácnosti osleplého filmaře a spisovatele Mateo Blanca alias Harry Caineho (Lluís Homar) schované na dně šuplíku s roztrhanými fotografiemi.

Marně ji střeží Mateova asistentka a typicky almodóvarovská postava Judith (Blanca Portillo). Stejně nás čeká psychoterapie minulosti i schizofrenně rozpůleného Mateova alias Harryho osudu - například nad ginem s tonikem či u kuchyňského stolu.

Postupně odkrýváme peripetie dávného vztahu vězněné krásky Leny, utíkající z domova na natáčení za milovaným režisérem Harrym - a tady je slabina tohoto „filmu ve filmu“.

Spalující vášni mezi rejžou a jeho herečkou nelze věřit. Není ani dost šílený, ani excentrický, zajímavý, aby nás během jejich gymnastického muchlání v zákulisí či cestování po Španělsku bavil.

Počkejte na konec 

Snímek připomíná spíše lenivý románek z prázdninového deníku zahraniční turistky, co se přijela slunit na pláž v Alicante. Vykoupete se v moři, vyválíte v písku a ...

Vznikl tak barvitý film, kde je všechno okolo dobře, ale zůstalo chladné srdce - prázdný střed skořápky. Škoda, třeba bude mít Almodóvar příště o něco šťastnější ruku, aby nám zase rozproudil krev svými životem a vášní posedlými outsidery.

Přesto stojí za to rozhodně zůstat až do konce - mistr inscenuje scénu ze svého dvacet let starého filmu a humorem nešetří. Pro znalce jeho světa je to samozřejmě snadný kvíz, ti ostatní si budou trochu lámat hlavu - a s hrdinkami se „nervově hroutit“.   

Reklama

Výběr článků

Načítám