Hlavní obsah

Villa Amalia: Cesta pryč z vlastního života

Právo, Zbyněk Vlasák

Herečka Isabelle Huppertová si do Karlových Varů přijede nejen pro Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, ale také doprovodit film Villa Amalia, kde ztvárnila hlavní roli. Snímek bude bojovat v hlavní soutěži.

Článek

Natočil ho zkušený francouzský režisér Benoît Jacquot podle románu spisovatele Pascala Quignarda. A už poněkolikáté sáhl po Huppertové (naposledy ve snímcích La fausse suivante, Pas de scandale a L'école de la chair).

Villa Amalia představuje klavíristku Ann, která jednoho večera přistihne svého dlouholetého přítele Thomase při nevěře a tohle poznání ji vede k zásadnímu přehodnocení vlastního života. Nejen, že partnera opustí, zároveň prodá byt, své šaty vyhodí do popelnice, zbaví se klavíru, bankovního konta, mobilu a naučí se říkat ne.

Ještě během cesty neznámo kam si koupí nové oblečení a nechá si změnit účes. Přes Švýcarsko se dostane až do Itálie, kde objeví na skále nad mořem opuštěný dům. Jmenuje se Villa Amalia. Vypadá to, že by snad mohla nalézt svůj nový začátek. Jenže minulost se přeci jenom znovu ozve.

Film, který bude mít na MFF Karlovy Vary mezinárodní premiéru, stojí především na silném výkonu Huppertové, která dokázala nenuceně vložit do své postavy přirozenost, byť to, co dělá, tak přirozené není. Navíc proměnění touhy po novém životě v realitu působí na plátně atraktivně a možná pro leckoho i lákavě. Výborná je i hudba Bruna Coulaise.

„Ten film je o mě,“ říká Jacquot. „Není nic smutného na tom, že vám něco chybí. Kdyby nechybělo, neměli byste po čem toužit,“ dodává.

Villa Amalia

Villa Amalia Francie, Švýcarsko 2008, 97 min.

Režie: Benoît Jacquot, autor předlohy: Pascal Quignard, hrají: Isabelle Huppertová, Jean-Hugues Anglade, Xavier Beauvois

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám