Hlavní obsah

Paul Giamatti se zbavuje své duše v soutěžním filmu Sophie Barthesové

Americkým zástupcem v boji o karlovarský Křišťálový glóbus bude snímek Duše Paula Giamattiho. Známý herec (září ve filmech Bokovka, Iluzionista) zde hraje postavu se svým jménem, rolemi unaveného profesionála, který by potřeboval odlehčit svému nitru. A tak si nechá vyjmout duši.

Článek

Na pomezí reality, fantazie a civilní sci-fi se pohybuje ve svém celovečerním debutu nezávislá filmařka Sophie Barthesová.

Paul Giamatti (hraje ho Paul Giamatti) zkouší v divadle Čechovovu inscenaci Strýček Váňa. A role ho ubíjí, uvrhává do deprese, zatěžuje jeho duši. A tak když v časopise objeví inzerát, který slibuje od těchto potíží úlevu, jde to zkusit.

Nechá si duši vypreparovat a uložit. „To je vtip?“ ptá se dotčen, když zjistí, že jde o takovou malou béžovou kuličku – cizrnu (neboli římský hrách). Nicméně se hned dívá na svět odlehčeněji, dokonce i ze strýčka Váni udělá optimistu. Pro svou profesi je ovšem náhle nepoužitelný.

A zápletka melancholické komedie Duše Paula Giamattiho (Cold Souls) je na světě.

Sen o Woody Allenovi

Film byl již uveden na festivalu nezávislých snímků Sundance, a právě tam Barthesová přiznala, jak vznikl nápad, udělat z duše Paula Giamattiho cizrnu, a co stálo u zrodu myšlenky na ten trochu bláznivý film.

„V roce 2005 jsem měla sen. Seděla jsem v takové zvláštní kanceláři, byl tam můj velký vzor Woody Allen a pár dalších lidí. V ruce jsme drželi krabice. Pak přišla sekretářka a řekla nám, že extrahovali naše duše, že jsou právě v těch krabicích. A že záhy přijde doktor a řekne nám, co tvar našich duší říká o našich vlastních metafyzických problémech,“ vyprávěla Barthesová.

„A když Woody Allen otevřel svou krabici, zjistil, že tam má cizrnu. Hrozně se rozčílil a řekl, že natočil přes čtyřicet filmů, a tak není možné, aby jeho duše měla tvar cizrny. Bohužel jsem se ve snu nestihla podívat, jaký vypadá ta moje,“ dodala.

Právě inspirace Allenem (snímkem Spáč) a částečně také Charlie Kaufmanem (Věčný svit neposkvrněné mysli) z celého filmu přímo dýchá. Nechybí ani kouzelná závěrečná procházka po vlastní duši. A vše podporuje i výborný výkon Giamattiho, který září zejména v momentech, kdy hraje, že hrát neumí.

„Pro mě je ten film metaforou toho, že pokud se o svou duši nestaráte, smršťuje se, pokud ji prozkoumáváte, naopak se rozšiřuje. Tomu opravdu věřím,“ řekla o svém debutu na Sundance Barthesová.

V Karlových Varech bude mít Duše Paula Giamattiho evropskou premiéru. Film již zakoupil Aerofilms a měl by jít v září do české distribuce.

Duše Paula Giamattiho

Duše Paula Giamattiho USA 2008, 101 min.

Režie a scénář: Sophie Barthesová, hrají: Paul Giamatti, David Strathairn, Emily Watsonová, Dina Korzunová aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám