Hlavní obsah

Do Varů přijede slavný Antonio Banderas

Právo, Novinky, Zbyněk Vlasák
Aktualizováno

Po Johnu Malkovichovi a Miloši Formanovi dorazí do Varů třetí celosvětově uznávaná filmová osobnost: Antonio Banderas. Převezme Cenu prezidenta festivalu. Pro Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si přijede herečka Isabelle Huppertová.

Foto: Reuters

Banderas představí ve Varech stejný film (Letní déšť) jako na Berlinale před dvěma lety.

Článek

"Přijede v druhé půli festivalu (Banderas). Na jeho přání uvedeme film, který sám natočil. Jmenuje se Letní déšť. Právě před jeho projekcí dostane Cenu prezidenta festivalu," potvrdila Novinkám Eva Zaoralová.

Kdyby si ve čtrnácti letech nešťastně nezlomil nohu, možná bychom ho dnes znali ve zcela jiné než herecké, režisérské a producentské roli. Antonio Banderas (nar. 1960) se totiž toužil stát profesionálním fotbalistou. Jen souhra osudu ho nakonec zavedla na školu dramatického umění v jeho rodné španělské Malaze.

Byl zde mimo jiné zatčen za účinkování ve hře Bertolta Brechta, která obešla cenzuru režimu generála Franka. Posléze se v devatenácti letech přestěhoval do Madridu a stal se členem Španělského národního divadla, kde působil až do roku 1986.

Partner Hankse i kultovní Desperado

Do Hollywoodu ho dostaly role ve filmech režisérského mága Pedra Almodóvara. Svým výkonem ozdobil především jeho snímky Ženy na pokraji nervového zhroucení (Mujeres al borde de un ataque de nervios) z roku 1988 a Spoutej mě! (Átame!), který společně natočili v roce 1990.

V zámoří se pak našel v dnes už klasických filmech jako Interview s upírem (Interview with the Vampire) nebo Philadelphia, kde ztvárnil partnera na AIDS umírajícího Toma Hankse.

Nesmrtelnost mu pak zajistil Robert Rodriguez, když mu nabídl roli v akční romanci Desperado. Na spolupráci s tímto režisérem pak navázal v povídkové komedii Čtyři pokoje (Four Rooms), v třídílné sérii Spy Kids a ve volném pokračování Desperada s názvem Kdysi dávno v Mexiku (Once Upon a Time in Mexico).

Foto: Reuters

Antonio Banderas a jeho choť Melaine Griffithová.

Jako režisér debutoval v roce 1999 černou komedií Léto v Alabamě (Crazy in Alabama) uvedenou v soutěži benátského festivalu. Hlavní roli si v ní zahrála jeho manželka – herečka Melanie Griffithová. Jeho druhým režijním počinem je už zmíněný Letní déšť (El camino de los ingleses), který obdržel na Berlinale v roce 2007 cenu Europa Cinemas Label.

Banderas ovšem neproslul jen svým hereckým uměním, časopis Empire ho vyhlásil čtyřiadvacátou nejvíc sexy filmovou hvězdou 20. století.

Pro ocenění si přijede i Huppertová

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostane herečka Isabelle Huppertová, která osobně doprovodí svůj film v hlavní soutěži.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK

Isabelle Huppertová

"Je zrovna v Číně, takže máme trochu strach, aby se na poslední chvíli na její návštěvě něco nepokazilo. Cenu by si měla převzít před projekcí soutěžního filmu Villa Amalia, kde hraje hlavní roli," dodala Zaoralová.

Už dříve bylo ohlášeno, že stejnou cenu jako Huppertová dostane Jan Švankmajer a John Malkovich.

Celý rozhovor s Evou Zaoralovou najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám