Hlavní obsah

Štefan Švec: Uprchlíci nás přestávají bavit

Právo, Štefan Švec, SALON

V sobotu bylo v Česku teplo. Nebylo ale horko. Teda bylo, k večeru v pražském sociálním centru Klinika, do něhož parta nácků naházela světlice a kameny. I přes pochopitelný šok, který útok vyvolal, je ale napadení Kliniky především znakem zoufalství.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sobotní střet v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně

Článek

Pozvánky na tři protiuprchlické sobotní demonstrace oplývaly patosem: Tento den vyjdou do ulic vlastenci celé Evropy! Demonstrace VŠECH vlastenecky smýšlejících občanů; Evropa společně proti islamizaci… Přeposílalo se to mailem, Facebookem, vypadalo to na největší srocení lidu od televizní krize 2001 a odborářských demonstrací 2012. Ty byly stotisícové.

Přes pěkné počasí nedorazily na největší demonstraci v sobotu ani dva tisíce lidí (podle zprávy ČTK se na Hradčanském náměstí sešlo něco přes tisíc lidí, Novinky.cz uvádějí tři tisíce – pozn. red.). Martinu Konvičkovi musejí frustrací chcípat brouci.

Zdá se, že uprchlíci přestávají národ bavit. Média a politici se samozřejmě dál snaží situaci dojit, co to dá. Parlamentní listy barví titulky krví, frustráti na webu utrácejí noci nenávistnými žvásty. Z chabé potyčky u metra Malostranská se v médiích žije ještě druhý den. Je fakt, že pobodání pražského muslima i rozbití výloh Kliniky je vážná věc a soud by měl poslat pachatele rychle za mříže. Je pravda, že pokud nějaký policejní idiot odmítl pomoci napadeným reportérům Českého rozhlasu, protože podle něj „vysílají lži“, shodil tím práci všech svých slušných kolegů. Lidi to celé ale nejspíš přestává zajímat.

Uprchlíci jsou největší evropský problém už hodně měsíců. Evropa ho konečně začíná řešit. Do Česka přibylo pár křesťanských rodin. Nikdo jiný k nám nechce a hrozit migranty bez migrantů nejde donekonečna. Dá se doufat, že diskuse o muslimském ohrožení Evropy ve finále utne největší hrozba elektronického věku: nuda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Ve třicátých letech bylo možné sjednocovat lidi antisemitismem po několik let. Dnes už ne. Digitální demence nás nutí hledat v médiích stále nová a nová vzrušení. Násilí ani hrozby násilím se nedají pořád dál stupňovat. Jsem přesvědčený, že chytřejší politici už teď vymýšlejí novou hračku, kterou by zabavili lid, až džihád vyčpí. Na jaře nás pár kol uprchlických válek asi ještě čeká, ale nevydrží to věčně. Dnešní vášně, soudě podle zoufalé soboty zakončené Klinikou, pomalu plují do zapomnění.

Doplnili jsme redakční poznámku s odhady počtu demonstrujících.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Calamity Jane

Kdysi býval Václav Cílek geolog a klimatolog. Psával o krajinách zakletých v člověku, o skřítcích a o potůčcích. Bylo to pěkné čtení. Jenže pak nějaký skřítek...

Štefan Švec: Zvláštní blbost vítězů

Hudebník Vašo Patejdl mi byl vždycky milý svou odvahou nosit při pleši culík. Tento statečný a talentovaný člověk kdysi ve skupině Elán složil a nazpíval píseň...

Výběr článků

Načítám