Hlavní obsah

Štefan Švec: Ukaž kozy!

Právo, Štefan Švec, SALON

„Ukaž kozy, dostaneš jabko!“ křičíval Mikyska řečený Mikeš na holky o přestávce, když jsme byli v sedmičce. Mikyska byl třídní skřet, zdroj ulepené zábavy a příležitostný fackovací panák. Vědom si přesně své role v kolektivu, zalezl občas pod lavici a komentoval něčí rozkrok, případně nosil do školy vtipy z Trnek brnek.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Ani my, co jsme si vedle něho mohli připadat jako postavy z Rychlých šípů, ani holky, ani Mikeš sám, nikdo z nás netušil, jak prastarou a univerzální tradici zosobňuje. Slizké fóry dělali a dělají muži všech věků, ras a kultur. O sexu, těle a druhotných pohlavních znacích žen se stejně pitomě žertuje ve společnostech, kde je zakrývá burka, i v těch, kde prosvítají skrz rákosové bikiny.

Jaroslav Foglar měl hrůzu z věku, v němž chlapci z jeho oddílu začínali dělat dvojsmyslné vtipy. Jakmile skaut začne být oplzlý, je jasné, že oddíl už pro něj není vším. Feministky právem nenávidí sexuální narážky, protože redukují ženu na kus masa. A je jim fuk, že nejde ani tak o výraz mužské dominance, jako spíš o podlehnutí hypnotické moci toho masa.

Díky bohu, že svědivé žerty vyvolávají takový odpor. Pohlavní humor potřebuje represi, všechny ty učitelky s třídními důtkami, ochránce dobrých mravů a rytíře bránící čest dam. Oplzlost je něco jako náboženství, snaží se polidštit věčné, nadlidské, nepopsatelné němé síly. Stejně jako církev funguje skvěle pod zákazy a v nemilosti, zvrhává se ale, pokud vládne. Je to výborný subverzivní nástroj. V době, kdy sprostě nadávají i prezidenti a v literárních časopisech se vážně recenzuje Kniha o kundě, nicméně ztrácí sílu a stává se už jen hnusnou. Moc jí zůstala snad jen na té základce.

„Ukaž kozy, dostaneš jabko!“ houknul Mikyska jednou na třídní vílu Simonu, před kterou slábla kolena i borcům z nohejbalového kroužku. K údivu všech se otočila ke zdi, o niž se Mikeš opíral, a pomalu řekla: „Naval jabko.“ Pak si – přibližně na půl milisekundy – vytáhla tričko.

Mikeš to ustál. Přes všechen svůj šok, přes osm století rytířské výchovy, která člověka nutí předat ovoce a ještě se tvářit vděčně, nevypadnul z role a okamžitě zařval: „Hnusný kozy, vrať mi jabko!“ Dostal takovou, že mu zachrastily zuby. Nevím, jestli z té situace měla Simona nějaké celoživotní trauma, jak je dneska populární, Mikyska měl rozhodně červené ucho ještě dlouho. Byl ale taky první z nás, kdo viděl zblízka naživo kozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Umělec

Dlouho jsem se nechal vytáčet jako každý normální chytrák z pražské kavárny. Pak mi došlo, že si mě vodí jako loutku na provázku. Dělá to záměrně,...

Štefan Švec: Tvůj čas je pouhopouhé prozatím

Zrušit letní čas chce, zdá se, čím dál víc z nás. Média jsou při přeřizování hodinek plná „hlasů lidů“, co jim to střídání jako fakt vadí. Čeští europoslanci...

Výběr článků

Načítám