Hlavní obsah

Štefan Švec: Říšička středíku

Právo, Štefan Švec, SALON

Česko je taková malá evropská Čína. Možná se nejdřív zarazíte, ale jestli je nám některý národ na světě blízký, jsou to drobní šikmoocí lidé kolem Chuang-che a všech těch dalších řek a míst se zeměpisnými názvy, co znějí, jako by je vymysleli tuleni.

Ukázka animovaného seriálu Panda a KrtekVideo: Little Mole

 
Článek

Jestli nevěříte, nechte se přesvědčit. Už třeba řeč. Čeština i čínština jsou obzvlášť složité a my i Číňani jsme na to pyšní. V písmu máme zvláštní znaky, kterým nikdo nerozumí, v mluvě hlásky, které zvládneme vyslovit jen my. Taky jídlo máme divné a pro lidi z okolních národů trochu nechutné.

To všechno jsou ale drobnosti. Známou vlastností, obdivovanou i nenáviděnou na Číňanech, je jejich schopnost napodobit cokoliv, co Západ vymyslí, a prodávat to levněji. A kdo další na světě má tutéž fantastickou schopnost než my – národ Přemka Podlahy, eidamu a hitů Lucie Bílé, obšlehnutých od kdekoho? Pravda, na rozdíl od Číňanů nešíříme své opajcované vykutálenosti do světa. Kdykoliv ale vezeme na doma svařeném traktůrku švestky do ilegální palírny, víme své.

Tím nejhlubším, co nás spojuje s Čínou, je ale nenávist k extrémům a zbožštění prostředku. Říše středu se vždycky cítila být uprostřed světa, tak jako my uprostřed Evropy. Střed je tu základní životní orientací, člověk by se měl vyhnout všem krajnostem a zůstat vprostřed, protože tam je stabilita a bezpečí. Přesvědčení o tom, že vyčnívat na kteroukoliv stranu se nevyplácí, saje Čech i Číňan s mateřským mlékem. Jsme mnohem víc konfuciáni než křesťané, co je jim jasné, že je lepší být horký či studený než vlažný. Kompromis je naše síla – i slabost.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Ve své spokojenosti s prostředkem a prostředností, v nenávisti k čemukoliv, co se napřahuje mimo ni, jsme dokonce čínštější než Číňané. Taky máme lepší zeď, postavily nám ji kolem země prvohory. Cítíme se uvnitř dobře, ani nás moc nezajímá, co se děje jinde. Pravda, Číňany ta hle obliba v izolaci přivedla z vrcholu světové civilizace až na její chvost, odkud se teď složitě hrabou, ale co. My na nějaké vrcholy kašleme. Jsou moc daleko venku. My si stačíme ve svém údolíčku s krtečkem. S tím, co se má tak rád s pandou.

Reklama

Související témata:

Související články

Petr Drulák: Moc proměn a proměny moci

Současný vzestup Číny vede Západ k nejrůznějším reakcím. Zatímco materiální vzestup se setkává spíše s příznivými ohlasy, mocenský vzestup, který ho zákonitě...

Petr Drulák: Kočičínský svět

Velký čínský spisovatel Lao Še podal ve třicátých letech 20. století svůj pohled na tehdejší Čínu v satirické dystopii Kočičí stát. Na příběhu rozkladu...

Výběr článků

Načítám