Hlavní obsah

Štefan Švec: Mediální výchova pro dospělé

Právo, Štefan Švec, SALON

Jestli chcete svou pošahanou nenávistnou lež rozšířit co nejdál, udělejte z ní utajenou pravdu. Pronásledovaný nesmysl je mnohem lepší než běžný nesmysl. Rozhodně mu bude věřit víc lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Komu do mejlu nepřistávají zaručené zprávy o tom, jak Romové berou desetinásobné dávky, jak stát plánuje odebírat děti z rodin a dávat je homosexuálům a jak Majdan řídili fašisti, ať zvedne ruku. Informacím ze zákulisí nebo s puncem zakázanosti máme přirozený sklon věřit. Je to speciální české dědictví, plynoucí z našich moderních dějin od Habsburků dál. Když zjistíte, kolik lidí bere vážně i to, že spiknutí všech lékařů na světě utajuje zázračné účinky pití chloritanu sodného, tak už vás to zděsí. Začnete si říkat, kolik z těch nesmyslů vypouštějí a šíří tajné služby, aby v nich utopily skutečně alarmující zprávy.

Na podivné informace, které svou jedinou důvěryhodnost berou z toho, že narušují oficiální verze pravdy, už vznikají specializované weby. Servery jako ac24.cz, aeronet.cz nebo svobodnenoviny. eu mají situaci o to snazší, že zavedená média bojují s krizí důvěry. Dokud vlastnili skoro všechny velké noviny Němci, každý nadával, ale nikdo to vlastně neřešil. Teď, když si je rozdělili domácí oligarchové, je z vlastnictví médií téma.

Češi a Moravané procházejí zrychlenou mediální výchovou pro dospělé. Natvrdo zjišťují, že je třeba sledovat, kdo kterou zprávu vypouští, nebo naopak skrývá. Proč se na iDnesu moc nepíše o biopalivech a na Aeronetu nikdy nekritizuje Putin? V serióznosti a otevřenosti obou médií je zásadní rozdíl, princip je ale stejný.

Mafru vlastní Babiš, Blesk Křetínský s Tkáčem, Economii Bakala. Málokdo z toho má radost, ale je aspoň jasné, odkud kde vane vítr. Aeronet či Svobodné noviny své vlastníky tají. Nikdo neví, kdo rozdává jejich redaktorům notičky. První lekce té zrychlené mediální výchovy by tedy měla znít: Berte vážně jen toho, u koho víte, kdo ho platí.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Umělec

Dlouho jsem se nechal vytáčet jako každý normální chytrák z pražské kavárny. Pak mi došlo, že si mě vodí jako loutku na provázku. Dělá to záměrně,...

Štefan Švec: Tvůj čas je pouhopouhé prozatím

Zrušit letní čas chce, zdá se, čím dál víc z nás. Média jsou při přeřizování hodinek plná „hlasů lidů“, co jim to střídání jako fakt vadí. Čeští europoslanci...

Štefan Švec: Ukaž kozy!

„Ukaž kozy, dostaneš jabko!“ křičíval Mikyska řečený Mikeš na holky o přestávce, když jsme byli v sedmičce. Mikyska byl třídní skřet, zdroj ulepené zábavy...

Výběr článků

Načítám