Hlavní obsah

Štefan Švec: Jak veliký vztek to musí být

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké volby nám zase, a tentokrát už pořádně, ukázaly jedno. Že lidem můžete lhát, ale musíte se s nimi bavit.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Proč prošel brexit? Protože Boris Johnson vzal autobus a objížděl s ním zemi ve dne v noci. A lhal, ano, lhal, ale to je dneska zjevně úplně jedno. Proč se u nás stal prezidentem Miloš Zeman a proč má velkou šanci i příště? Protože nezapomněl na Zemák, každý měsíc chválí pití v jiném kraji a Ovčáček každou tu návštěvu troubí do světa. Frýdek-Místek je v hlavních zprávách, rozumíte?

Důvod, proč vyhrál Donald Trump americké volby, je k nalezení v jednom článku na iDnes. Starosta malého pensylvánského města, v němž zavřeli ocelárnu, si tam stěžuje, že psal tři dopisy Baracku Obamovi, aby přijel a povzbudil místní, kteří najednou zchudli. Nedočkal se ani odpovědi. Donald Trump po prvním dopisu dorazil. A městečko, dřív jasná demokratická bašta, začalo volit republikána, ať si herci z Hollywoodu mektají, co chtějí.

Můžeme být z voleb v USA naštvaní, smutní nebo vystrašení. Ale měli bychom pochopit jedno. Že politika se konečně musí přestat dělat v kabinetech a na večeřích s lobbisty. Že technokrati šikovní ve vzájemné výměně kšeftů sice umějí nosit správné manžetové knoflíčky, ale volby už vyhrávat nebudou. Politika je věc pro ulici. Pro skutečné problémy lidí, co mají 18 tisíc hrubého a chodí na akce do Kauflandu. Tihle lidi začínají věřit, že mají v rukou moc něco změnit. Třeba je to dobrá zpráva.

Představte si, jak naštvaný musí být chudý člověk, aby volil miliardáře. Navíc miliardáře, co podvádí a neplatí daně. Je jedno, jestli se ten miliardář jmenuje Trump nebo Babiš, ten vztek na běžné politiky s jejich pseudořečí a nezájmem o skutečný život musí být obrovský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

To nejchytřejší, co zatím Michal Horáček dělá ve své prezidentské kampani, jsou cesty po republice a výzvy lidem, ať s ním mluví o svých starostech. Skutečný politik odteď už nesmí vypadat jako někdo, kdo se štítí chlapa v montérkách, což je bohužel problém půlky naší vlády. Ne, nejde o to, že by nový lidový vůdce musel poslouchat Evu a Vaška a fotit se v bazénku jako Zdeněk Škromach. Stačí, aby Západ po brexitovsko-trumpovském otřesu vyprodukoval státníky, kteří dokážou vnímat to, co voliče opravdu žere, a navíc nebudou lhát a pro lidi něco opravdu udělají. V tom budou mít velkou výhodu proti narcisům typu Miloše Zemana.

Bylo by pěkné, abychom to v EU stihli dřív, než si Putin Trumpem úplně vytře půlky a z mapy světa zmizí třeba Estonsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: K noze!

Začaly se nám tu šířit pěkné a rozumné metafory o migrantech.

Štefan Švec: Obrácení svatého Pavla naruby

Staré náboženské příběhy jsou fajn. Bývají mnohem chytřejší než ti, co je prohlašují za pohádky. Není přitom důležité, zda jde o historky z bible, z koránu,...

Štefan Švec: Jak sundat Zemana

Malost, směšnost a ješitnost současného hradního osazenstva by nejspíš samy stačily k tomu, aby Miloše Zemana v příštích volbách z Hradu vyprovodily. Najdou se...

Výběr článků

Načítám