Hlavní obsah

Štefan Švec: A bodíky sbíráte?

Právo, Štefan Švec, SALON

Všimli jste si, jak jste samostatní? Sami si vyberete peníze z bankovního účtu, sami obsloužíte automyčku, sami vyzvednete ze speciální schránky balíček, který jste si objednali přes internet. V obchoďáku si sami namarkujete zboží u samoobslužné pokladny a odrachtáte s vozíkem, aniž byste promluvili s živou duší. Fastfoody už testují automaty, které nahradí adolescenty s kšilty – celá naše civilizace se může přetrhnout, abyste se vyhnuli setkání s nepředvídatelným tvorem jménem člověk.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Co vám budu povídat, docela mi to vyhovuje. Usmívat se na paní u kasy, zatímco šoupe sušenkami po skleněném obdélníčku, je nevděčná fuška. Pokladna pípá, pípá, nožky bolí, paní už zdravila ten den tolik lidí, že úsměv nedokáže vrátit a sotva posbírá sílu, aby zasípala: „Bodíky sbíráte?“, bo jinak by ji vyrazili. Bavit se přes plexisklo se slečnou z pošty taky nebývá zrovna konverzační jackpot a většina kamarádů je na Facebooku rozhodně příjemnější než v hospodě, kde je nemůžete vypnout. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že je něco blbě. Naše čím dál obrněnější soukromá bublina nám nakonec vysuší mozek.

Touha bavit se jen s tím, s kým se bavit chceme, je pochopitelná. Jenže potkávat cizí, divné, otravné postavy a reagovat na ně je evolučně nezbytná věc. Je to jediná možnost, jak zakusit, že můj osobní svět je omezený a že existují jiné. Někteří citlivější, zvlášť staří lidé už to pochopili a oslovují kolemjdoucí na ulici jen tak, bez důvodu. Zaplaťpámbů za ně.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Bez živých neznámých totiž brzy převezmou iniciativu stroje. Divím se, že to ještě nikoho nenapadlo, výrobci elektroniky přeci musejí s nedostatkem lidského kontaktu počítat. Určitě se už chystá na trh autonavigace, která vás za každé dobré odbočení pochválí a každé překročení rychlosti okomentuje: „Zpomal, Fittipaldi, nebo nás zabiješ!“ Určitě už se v supermarketech montují pokladny, které nám nejen automaticky vnutí bodíky, ale podle obsahu „taškové zóny“ nás oblaží lidským teplem: „Čokoládka je pro dětičky? A kolik jich máte? To je fuška, všechno jim oběhat, viďte pani…“ A my jim budeme nadšeně odpovídat, aby si ta bodrá hranatá bytost nemyslela, že jsme hulváti.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Chvála předsudků

Miluju stereotypy. Díky nim odmala vím, že jsou ženské a mužské práce. U leštění bot mě tudíž nehledejte, zato když jde o to, vyměnit žárovku, jsou na mě...

Štefan Švec: Obrana pražské kavárny

Miloš Zeman, Václav Klaus, Václav Havel – prezidenti jeden jako druhý. Ne, nekamenujte mě, myslím tím konkrétní věc. Rétorickou schopnost obrátit veřejnou...

Výběr článků

Načítám