Hlavní obsah

Marek Toman: Second hand s historií

Právo, Marek Toman, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta ulice vypadá jako někde na pražském Žižkově nebo ve Vršovicích. Vyznačuje se ale nadprůměrným množstvím kaváren, hospůdek, antikvariátů či krámků... A všude v nich jsou vidět hlavy strnulé v naslouchání. Součástí Lipského knižního veletrhu jsou totiž čtení ve městě a v Georg-Schwarz-Strasse se jich dnes večer, 14. března 2015, koná rovných dvaadvacet.

Foto: DPA/Hendrik Schmidt, ČTK

Letos se Lipský knižní veletrh konal od 12. do 15. března.

Článek

Do second handu Hilde tanzt (číslo popisné 20) se skoro nevejdeme – málem musíme dveřmi odtlačit posluchače sedící na sofa. Zhruba dvacítka dalších pozorně dřepí na různorodé sbírce židlí a seslí – a vepředu, u pultu, sklání hlavu slovenský prozaik Pavol Rankov. Přečte kousek ze svého románu Stalo se prvního září (nebo někdy jindy) (česky Host 2010).

Historie tří chlapců soutěžících o krásnou dívku, kteří se shodnou, že se sejdou každého prvního září, a poprvé se tak stane v roce 1938, přítomné zajímá a baví. Z ukázek je znát noblesa románového vyprávění s velkým příběhem, humorem a nadhledem.

Rankov popisuje, jak jeho otec ve stáří vyprávěl barvité příhody ze svého života, které vždy uzavřel skeptickou poznámkou: „Ale koho by to dnes zajímalo?“ A jak mu spisovatel daroval sešit a poprosil ho, aby do něj své vzpomínky zapsal. Řada z nich se pak objevila v knize. Rankov do ní přispěl i vlastním zážitkem: jak se jako dítě vyklání z okna, tetelí se radostí a jeho matka vedle něj pláče. Je srpen 1968 a po ulici projíždějí sovětské tanky okupující Československo.

Když program skončí, hledají němečtí posluchači různé spojnice mezi historickými událostmi z Rankovovy knihy a současnými pohyby velkých dějin.

Foto: archív Marka Tomana

Marek Toman

Georg-Schwarz-Strasse, v níž se nacházíme, bývala živým, oblíbeným místem. Po sjednocení Německa ale zchátrala. O její obnovu se nyní snaží provozovatelé zdejších kaváren a dalších obchůdků. Mají podporu radnice, na úroveň jejich podniků dohlíží místní umělecká rada. Cílem je vytvářet město k životu: na jedné straně zdánlivá samozřejmost, na druhé ambiciózní plán. Jeho smyslem je vlastně bránit té velké historii, aby se opakovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Z knižního veletrhu: K. jako Lipsko

Už je to tady: uzavírám dohodu o provedení práce s Českou republikou. Ano, má vlast mě vysílá reprezentovat českou literaturu na lipském knižním veletrhu, já...

Výběr článků

Načítám