Hlavní obsah

Kafka v kostce. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražan Franz Kafka strávil velkou část života na Staroměstském náměstí. Jeho rodina tu postupně žila v několika bytech, otec stěhoval svůj obchod z náměstí do Celetné ulice a zase zpátky, a tak není divu, že řada zásadních Kafkových zkušeností pochází odsud.

Foto: ČTK

Franz Kafka v mladých letech

Článek

Mezi Staroměstskou radnicí a dnešním Skautským institutem je dům U Minuty. Právě tady Kafkovi bydleli roku 1889, kdy malý Franz nastupoval do první třídy. Jeho škola byla ale až v Masné ulici, proto ho do ní každé ráno provázela rodinná kuchařka. Jak taková cesta denně probíhala, popisuje Kafka v jednom ze svých dopisů Mileně Jesenské.

Když vycházeli z domu, pohrozila kuchařka Franzovi, že bude učiteli vyprávět o tom, jak doma zlobil. Kafka nebral její hrozbu na lehkou váhu, ale cesta do školy se mu zdála ještě dlouhá a doufal, že se během ní stane spousta věcí. Obvykle nestala. Zatímco procházeli náměstím, pochyboval Kafka, zda se kuchařka, která sice má autoritu, ale její velebnost se s velevelebností pana učitele vůbec nemůže srovnávat, odváží učitele oslovit. U vchodu do Týnské to kuchařce dokonce vmetl do tváře. Kuchařka s převahou dospělého odvětila, že pochybovat může, ale ona že to stejně řekne.

Praha brzdila Kafku v rozletu, říká německý literární vědec Reiner Stach

SALON

Během zabočování z Týnské do Masné strach malého Franze převážil. Zastavil se, začal se vzpírat, zpěčovat, chytal se nárožních kamenů a odmítal jít, dokud mu kuchařka neodpustí.

Tahal ji zpátky za sukni, kuchařka se rozzlobila, vlekla ho dál a hrozila, že i tohle ještě panu učiteli poví. Čím víc se Kafka bál, tím silnější byl boj. Kuchařka křičela, Franz ji přemlouval, snažil se jí vytrhnout a ulice se bavila.

Vtom začaly zvony odbíjet osmou. Školáci kolem zrychlili krok, aby doběhli včas, a Kafku polila hrůza, že přijde pozdě, což by bylo stejně strašlivé, jako kdyby kuchařka promluvila. A tak se museli i oni dva rozběhnout a Franzova nejistota, jestli kuchařka poví, nebo nepoví, byla čím dál nesnesitelnější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Nikdy nic neřekla. Ale každý den měla zdánlivě větší a větší možnost všechny hříchy sečíst a vypovědět je najednou, a nikdy si ji nenechala vzít.

Ano. V téhle každodenní cestě do školy je všechno. Nevyzpytatelná moc, nezřetelné obvinění, marná naděje, nesmyslná narůstající vina, strach z nepopsatelného trestu či dvě hrůzy, mezi nimiž je nutné volit, i kumulující se obžaloba, která není nikdy pronesena, ale čím dál silněji se nad provinilcem vznáší. Kafka prožíval v šesti letech to, čím později ohromil svět.

Co z toho vyplývá? Těžko říct. Možná to, že děti žijí v mnohem absurdnějším a kafkovštějším světě, než si dokážeme představit.

Reklama

Související články

Marek Toman: Kafkovy rentgenové oči

Představme si, že Josefu K. přišlo předvolání k soudu do konkrétního domu na Malostranském náměstí. Neboli Kafkův román Proces jako turistický bedekr – i tak...

Štěpán Kučera: Der Winter

Bylo už pozdě večer, když jsme dorazili na místo. V Liberci studeně pršelo a Staré Město připomínalo Reichenberg z časů Franze Kafky.

Výběr článků

Načítám