Hlavní obsah

Jakub Šofar: Wolkerovo město

Právo, Jakub Šofar, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když už toho máte všeho plný trenky, práce nad hlavu, stres, dusno, špatnou karmu, tak je nejlepší z lochnesky vystoupit. Já to tak občas dělám. Ale abych náhodou nezaostal, tak jen přestoupím na jinou. A jedu na výlet.

Foto: ČTK

Jiří Wolker

Článek

Abyste rozuměli, čím jsem starší, tím víc mě nebaví rajzovat někde po světě. Když už se mám na něco dívat, tak ať je to v českých, moravských a slezských městech, v nichž jsem dosud nebyl. A že jich je.

Teď to odnesl Prostějov. 29. března uplyne 110 let od narození Jiří Wolkera. Ten se tu nejen narodil, ale i zemřel. Básníka, který miloval věci, mlčenlivé soudruhy, / protože všichni nakládají s nimi, / jakoby nežily / a ony zatím žijí a dívají se na nás / jak věrní psi pohledy soustředěnými / a trpí…, jsem v mládí nemiloval, spíše naopak. Dneska jsem však schopen, bez povinných návodů vykladačů a bez nálepky proletářského umění, jeho poezii číst radostně. Být manažerem nějakého specializovaného obchodu, použil bych výše citované verše v obchodní kampani. Spojení věci – věrní psi má obrovský a dynamický potenciál, a navíc je bez autorských práv. Taky jsem vůbec nevěděl, že Wolkerovo druhé jméno bylo Karel.

Do Prostějova se z Prahy nejrychleji dostanete rychlíkem s poetickým názvem Punkva. Než jsme se odpoutali od nástupiště, vagónem prošel prodavač tisku. V našem kupé neprodal ani jeden výtisk, tak se zastavil ve dveřích a výhružně oznámil: Takže vážení, vaše mínus. Ale slyšel jsem ho asi jenom já, ostatní cestující, vysokoškoláci, koukali do svých laptopů na filmy a já jsem měl obrovskou chuť zeptat se jich tak, jak jsme se kdysi ptávali před jediným kinem v rodném městě: Volové, tak co dneska dávaj? Do Prostějova jsem dojel, centrum jsem našel. Postál jsem v zadumání před Wolkerovým domem.

Nedaleko od něj, na jednom ze sloupů falešného podloubí ohyzdné budovy Prioru, visel plakát. Bylo na něm napsáno: Knižní outlet.

Knižní outlet ve Wolkerově Prostějově! Jak píše T. R. Field: Libozvučná je řeč česká! Začal jsem se těšit do práce…

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Bojovní písmáci

Má-li být 21. století čínské, pak je třeba být připraven a občas zahrát čínskou kartou, aby si mě v Pekingu zapamatovali. Dnes se mi to zrovna hodí. Takže na...

Jakub Šofar: Přízemní lidé

Nejhorší jsou takoví ti přízemní lidé bez rozhledu, kteří ani nevědí, kdo je to Chomsky, a o diskurzu si myslí, že jde o druh devizového obchodu. Ti mě drtí,...

Výběr článků

Načítám