Hlavní obsah

Štefan Švec: Nikdo po vás nic nechce

Právo, Štefan Švec, SALON

Je před volbami. Odhodlané, bodré a důvěryhodné tváře politiků vyhnaly z billboardů věčnou slevu na sekačky. Hrůzu ze vzniklého prázdna naštěstí nahradila jistota jiná. Jistota, že politické strany v této zemi na všechno stačí samy.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Volební plakát hnutí ANO

Článek

„Nenecháme se zastavit,“ burácí na svých plakátech ANO, „změnu dotáhneme.“ Není o tom pochyb, neboť bude „bojovat za schopné a pracovité a neblábolit“. Schopní a pracovití dělají v Agrofertu.

SPD Tomia Okamury „zastaví nelegální migraci a diktát EU“ a „odejde po anglicku“ rovnou do Ruska. „Bezpečnost zaručíme, levnou práci ukončíme,“ slibuje KSČM v pěkné tradici levicové avantgardní poezie. „Můžeme jezdit plynule a po kvalitních dálnicích,“ tvrdí Svobodní a myslí tím pravděpodobně v ostatních zemích EU, protože u nás opravdu nemůžeme. „Neuhneme,“ doplňuje je TOP 09 na cestě na plný plyn do zdi.

Ostatní strany se ani nezahazují s první osobou. Vystačí si s obecnými pravdami („Když bohatne země, musí bohatnout i lidé“ – ČSSD) či nicneříkajícími hesly („Zodpovědně pro společný domov“ – KDU-ČSL). Když máte zoufalý program a udělali jste ze země mafiánskou kleptokracii, je nejlepší prostě lhát („Silný program pro silné Česko“ – ODS). No a když vás nenapadne vůbec nic, tak uděláte rozpočítadlo („Pro mámu. Pro tátu. Pro děti.“ – Realisté).

Přemýšlím, co asi mají Realisté pro děti, děsím se představy plyšového Robejška a je mi smutno. Dostávám v letošní kampani, stejně jako ve všech nedávných, spoustu slibů. Od pěti týdnů dovolené pro všechny (ČSSD) přes čistou přírodu (Zelení) po potravinovou soběstačnost (komunisté). Mě samotného ale nikdo k ničemu nepotřebuje. Občan je pro všechny strany bez rozdílu ten, kdo vhodí volební lístek („Pusťte nás na ně“ – Piráti) a zmizí. Churchill prý kdysi sliboval Britům krev, pot a slzy. Kennedy vyzýval své Američany, aby se zamysleli, co můžou udělat pro USA. Mě jako Čecha naposledy mobilizovala ODS proti ČSSD, se kterou se pak sčuchla. Před dvaceti lety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Za rok budeme oslavovat výročí vzniku státu, slavného jmény Masaryka, Čapka, Peroutky nebo Švehly. Všichni tihle lidé mluvili o tom, že demokracie je založená na drobné práci každého občana, že úspěch země závisí na každém z nás. Masaryk nesliboval zemi bez krádeží a beze strachu, vyzýval své spoluobčany, aby se nebáli a nekradli. Nás nikdo k ničemu nevyzývá. Nic po nás nechce. Politici 21. století nevěří v lidi. Je divné, že čekají, že lidi budou věřit v ně.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Ne a ne a nevnucuje!

Perle české nezávislé žurnalistiky, Parlamentním listům, už rok a půl stagnuje počet čtenářů. A byla by škoda ochudit zbytek národa o tento nezkorumpovaný...

Štefan Švec: Proč mají holky prsa

Mnoho z nás, věkově pokročilých, s láskou vzpomíná na knihu Dospíváte v muže, která měla puberťáky uvádět do pohlavního života. Profesor Josef Hynie v ní...

Štefan Švec: Doba grantová

Z reportáží Saši Uhlové, která zkusila na pár místech pracovat za minimální mzdu, se stal bourák internetu. Čtenářstvo je okouzleno tím, že nějaký novinář zase...

Výběr článků

Načítám