Hlavní obsah

Štefan Švec: Nejstatečnější národ

Právo, Štefan Švec, SALON

Zeměkoule je dneska plná odvážných mužů a žen. Donaldu Trumpovi přinesla odvaha říkat o všech těch Latrinos, velbloudomrdech a o ženských genitáliích to, co si netroufl žádný jiný politik, stěhování do Bílého domu. Filipínský prezident Duterte zase nemá strach střílet do lidí bez soudu, protože když nebudou žádní feťáci, nebudou ani žádné drogy, že jo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skupina Ortel získala druhé místo v anketě Český slavík 2015.

Článek

Nejstatečnější národ na světě jsou ale Češi. Stali se jím v posledních letech. Oči až přecházejí a hruď se dme pýchou při pohledu na to, čeho všeho se odváží.

Kupříkladu spisovatel Vlastimil Vondruška. Ten do Mladé fronty DNES sem tam napíše, jak nás ten zlý islám válcuje a jak se mu neumíme bránit. A čtenářka paní Věra hned připomene redakci: „Pan Vondruška se nebojí říkat pravdu.“

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička dokonce nemá strach ocenit se sám. „Sebral jsem odvahu a řekl, co si o uprchlících myslí celý český národ,“ potvrdil Právu. Odkazoval na svá slova při tryzně v Terezíně, že migranti neprchají před válkou a že chtějí vysávat náš sociální systém.

Hrdinů, kteří se nebojí vyslovit, co si lid myslí, přibývá. Vždycky žasnu, co všechno ti odvážlivci svou statečností riskují. Například pan Vondruška by mohl být nucen přestat psát do Mladé fronty a začít psát někam jinam. Tedy Mladá fronta by se předtím musela proměnit v hyperkorektní médium, patřit někomu jinému a přestat honit čtenost, ale stejně, v nějakém paralelním vesmíru možná taková možnost hrozí. Nebo pan Vodička. Vždyť oni by ho třeba taky nemuseli na příští tryznu pozvat! Tak drtivou hrozbu si málokdo z nás umí představit.

Statečný národ má samozřejmě statečného vůdce. „Panu prezidentovi nechybí odvaha říkat nepopulární věci,“ připomíná Jaroslav Bašta na Parlamentních listech. Člověk se strachem o prezidenta úplně rozechvěje. Vždyť mu hrozí, že ho budou kritizovat havloidi! Z toho by mu mohlo při příštím rautu na Rhodosu i zaskočit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Největší tíha nebezpečí leží ale na umělcích. Myslím na skutečných mluvčích národa, ne na těch vlastizrádcích, co věší trenky nebo kritizují prezidenta v televizi. Takový Vilém Čok natočil píseň o uprchlících. Kapela Ortel taky a – jak znovu píšou Parlamentní listy – špiní a pomlouvají ji za to pravdoláskařská média. Strach nemají ani Olivie Žižková nebo Dominika Myslivcová. A všem jim přitom hrozí to nejhorší nebezpečí – že je smažou.

„Sdílejte, než to smažou!“ posílají si odvážní disidenti v mailech či po Facebooku Žižkové klip Evropo, dýchej. Přitom jejich odkazy i po několika měsících fungují. Bruselští kolaboranti nejspíš melou z posledního a jejich mazací akceschopnost už není, co bývala.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Obrácení svatého Pavla naruby

Staré náboženské příběhy jsou fajn. Bývají mnohem chytřejší než ti, co je prohlašují za pohádky. Není přitom důležité, zda jde o historky z bible, z koránu,...

Štefan Švec: Jak sundat Zemana

Malost, směšnost a ješitnost současného hradního osazenstva by nejspíš samy stačily k tomu, aby Miloše Zemana v příštích volbách z Hradu vyprovodily. Najdou se...

Výběr článků

Načítám