Hlavní obsah

Veronika Žilková o roli matky syna s autismem: Během natáčení jsem hodně myslela na dceru Agátu

Karlovy Vary

Herečka Veronika Žilková se v novém filmu Spolu představí v roli pečující matky dvou dospělých dětí, z nichž jedno má autismus a druhé trápí nedostatek pozornosti. Během představení snímku v rámci 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech herečka zavzpomínala na zážitky z natáčení citlivého filmu. Zmínila také, že jako matka se v minulosti ocitla v podobné situaci jako její postava.

Veronika Žilková o roli matky syna s autismem: Během natáčení jsem hodně myslela na dceru AgátuVideo: Novinky

 
Článek

Veronika Žilková jako matka dvou dětí ve filmu věnuje veškerý svůj čas a péči dospělému synovi, který má poruchu autistického spektra. Této role se ujal herec Štěpán Kozub, známý spíše z komediálních snímků.

„Se Štěpánem to bylo úžasné. My jsme po třiceti vteřinách po tom, co jsme se setkali poprvé v životě při natáčení prvního záběru, na sebe okamžitě slyšeli a měla jsem pocit, že jsem ho porodila,“ zavzpomínala Žilková.

Foto: Pavel Šinágl

Veronika Žilková a Štěpán Kozub

Film Spolu se snaží citlivou formou ukázat, co vše může obnášet péče o dospělého člověka s autismem, který zůstává na úrovni malého dítěte a vyžaduje neustálou pozornost, což se také může podepsat i na zbývajících členech rodiny.

„Pro ni je to prostě dítě, protože je zvyklá ho vodit za ruku nebo na pískoviště. Když jsem ho koupala, to je krásná scéna, tak jsme v pěně hledali kachničky. Já jsem ještě nikdy takovou scénu netočila,“ popsala herečka scénu, kdy myla šestadvacetiletého muže.

Foto: BontonfilmCZ, Novinky

Z filmu Spolu (2022)

„Já s ním raději žiju v jeho autistickém světě než v normálním světě. Ten autistický svět je pro mě hezčí, protože v něm je můj syn zdravý,” přiblížila Žilková pozadí postavy, kterou ve filmu hraje.

Sama také podobný pohled na svět lidí s autismem sdílí. „Je v něčem mnohem zajímavější než ten konvenční svět, protože ta optika na život je jiná,“ dodala.

Veronika Žilková: Něco jsem plánovala a bůh se mi směje

Styl

Snímek Spolu vychází z divadelní předlohy francouzského herce a dramatika Fabia Marry. Ten se také v novém filmu, jejž zrežírovali David Laňka a Martin Müller, objeví v menší roli. Film Spolu by měl vstoupit do kin na konci letošního září.

Srovnání s vlastní zkušeností

Žilková se během karlovarského představení snímku také svěřila, že při natáčení často vzpomínala na svou nejstarší dceru Agátu Hanychovou, která měla prožívat podobnou situaci jako filmová postava dcery. Tu ve filmu hraje Kamila Janovičová.

„Když Agátě byly čtyři roky, tak se jí narodil bratr, se kterým jsem prožila rok v nemocnici. Zažívala si to stejné co Kamila ve filmu, že byla odstrčená na úkor bratra,“ řekla Žilková.

Martha Issová hraje autistku v komedii Buko

MFF KV

„Tolikrát jsem si při natáčení vzpomněla na Agátu, jak jsem jí dělala to stejné. Jak jsem si říkala, že ona je ta zdravá, poradí si a já musím obětovat svůj život tomu klukovi, který nestačí,“ doplnila.

Společný pořad matky s dcerou

Ke své nejstarší dceři má přitom stále blízko, začátkem letošního roku například spolu s Agátou natočily pořad Výlet s mámou, který běží na internetu a skrze který navštěvují různá zajímavá místa v Česku.

„Je to takový dvougenerační pohled na různé situace a různá místa a doufám, že v tom budeme pokračovat," zmínila Žilková.

Reklama

Výběr článků

Načítám