Hlavní obsah

Kvůli své roli ve filmu Arvéd se herec Michal Kern věnoval okultismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Kolaboroval s nacisty i se Státní bezpečností a údajně měl praktikovat černou magii. Polozapomenutý příběh Jiřího Arvéda Smíchovského zpracovává nový mysteriózní film Arvéd režiséra Vojtěcha Maška. Snímek, který příjde do kin v srpnu, přiblížili jeho tvůrci během karlovarského festivalu. Představitel titulní role herec Michal Kern přiznal, že příprava na roli jej zavedla až do tajů okultismu.

Kvůli své roli ve filmu Arvéd se herec Michal Kern věnoval okultismuVideo: Novinky

 
Článek

„Byl to komplikovaný a neuchopitelný člověk. Pro mě bylo důležité vytvořit konkrétní postavu, zcela novou originální a svébytnou bytost, v kombinaci toho, co o Arvédovi vím, s mými představami a také s režijním vedením,“ zmínil Novinkám herec Michal Kern, jak se ztvárnění tajemné postavy Arvéda zhostil.

Zejména příběhová linka, která spojuje Arvéda s černou magií, herce zaujala.

„Strašně mě bavilo na roli pracovat, protože jsem se dozvěděl spoustu věcí, zvlášť o hermetismu a okultismu. Překvapilo mě, že to není temné a negativní, ale že to celé prosvětluje víra v lásku a v Ježíše Krista. Vychází to a opírá se o křesťanství. Že se to pak zvrtne, je věc individuální. V případě Arvéda se tak stalo,“ přiblížil Kern.

Foto: Cinemart

Michal Kern jako Arvéd v novém filmu

Podle režiséra Vojtěcha Maška se ve filmu i přes temný příběh, který zpracovává, najde místo pro hravé a odlehčené vyprávění.

„I přes to téma, možná to zní divně, ale je tam určitá hravost, práce s příběhem a trochu libování si v hereckých akcí. Je to o člověku, který je tak inteligentní a imaginativní, že se mu ta imaginace prolne do jeho života,“ vysvětlil Mašek

Okultista Arvéd Smíchovský sloužil všem režimům

Film

Poznat je to zejména ve výrazné mimice herců, která se prolíná filmem a upoutá už v traileru. „Měli jsme jednak štěstí na výběr obsazení a také na vstřícnost a ochotu herců se tím nadstandardně zabývat a zkoušet. Probíhaly také dlouhé zkoušky o hledání těch poloh,“ doplnil k tomu režisér.

Příběh přátelství a zrady

Postavu vyšetřovatele Státní bezpečnost, který má v životě Arvéda klíčovou roli, ve filmu zahrál Saša Rašilov. „Je to vlastně úhlavní partner Arvéda, jeho přítel, pomocník a zároveň pokušitel a zrádce. Dalo by se říct, že je to příběh přátelství a zrady,” řekl Novinkám Rašilov.

Saša Rašilov a Vojtěch Vodochodský o svých rolích ve filmu ArvédVideo: Novinky

Přiznal také, že práce na novém filmu byla náročná, ale ve výsledku se vyplatila. „Bylo to náročné na udržení koncentrace a soustředění, protože ty scény se hrají s určitou posloupností. Jinak to byla spíš radost z úročení víc jak rok trvajících příprav,” doplnil.

Dvojici zkušených herců ve filmu doplnil také o generaci mladší Vojtěch Vodochodský, který letos zaujal už s rolí Petra Sépešiho v třídílném seriálu Iveta.

„Hraji kluka, který je ambiciózní a lehce zmanipulovatelný, a do poslední chvíle neví, jakým směrem se vydá, jestli tím správným, nebo špatným,” popsal Vodochodský svou novou roli.

Člověk, který zůstal v těžkých chvílích pevný. Martin Finger ve filmu Slovo

MFF KV

I on se během natáčení nevyhnul tajemným rituálům. „Když jsme měli na place okultní rituály, tak mi z toho šel mráz po zádech,” dodal.

Mysteriózní drama Arvéd, který se zaměřuje na jeden z polozapomenutých příběhů moderních českých dějin, vstoupí do kin 25. srpna letošního roku. V rámci 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jej tvůrci představili v neděli v Domě ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám