Hlavní obsah

Kina v Thermalu mají nová „střeva“, čekají na Tady Vary

Novinky, Lenka Hloušková

Nové pokoje, nová vzduchotechnika, vytápění, nový způsob vytápění, klimatizace, to je jen část změn, kterými v posledních měsících prochází karlovarský hotel Thermal. Rekonstrukce má stát 580 milionů korun. Hotová je z ní část. „Čekají nás třeba ještě okna, bazén,“ zmíní jeho ředitel Vladimír Novák.

TadyVaryVideo: Novinky

 
Článek

Thermal je tradičním centrem Mezinárodního filmového festivalu KV. I proto se při stavebních pracích zprvu pospíchalo. 55. ročník akce měl totiž proběhnout od 3. do 11. července. Kvůli pandemii byl ovšem přesunut na rok 2021.

„Naše kina jsou ale na diváky připravená,“ říká Novák s tím, že se karlovarský hotel stane jedním z center chystané filmové přehlídky Tady Vary. Ta proběhne napříč republikou v původně plánovaném termínu MFF KV. Vybrané snímky samozřejmě poběží i ve Varech.

Výměna energocentrály

Thermal k nim letos nabídne divákům ve svých kinech ještě vyšší standard, alespoň ten, co se týče pocitové teploty.

„Poslední akcí, kterou jsme v hotelu měli a která potřebovala akustiku na Velkém sále, byl lednový koncert. Od té doby jsme část technologie demontovali. Nahradili jsme je těmi nejmodernějšími,“ líčí ředitel s tím, že právě tato část modernizace patří k těm nejdražším položkám z rozpočtu oprav ceněné brutalistní budovy.

Foto: Novinky

V bazénu by se hosté mohli koupat už příští léto.

Nová energická centrála má mimo jiné zajistit pokles ročních nákladů na vytápění, a to z původních 30 milionů na zhruba polovinu. Za tímto účelem se ve sklepení Thermalu demontovala „střeva“ ze 70. let. Nahradily je nové technologie, včetně rekuperace vzduchu, nových rozvodů vody.

„Změny nám umožní ovládat jednotlivé části hotelu odděleně. Pokoje, sály mají systém podle ubytovaných hostů, zda se chladí, nebo topí. Už to není o systému: zapnu, vypnu. Všechno teď hlídá několik set až tisíc čidel,“ zmínil Novák.

Fungují od června

Vedle energocentrály prodělaly výraznou změnu také pokoje, v nichž se mimo jiné vyzdívaly nové příčky, aby se hosté „tolik neslyšeli“. V tomto směru šlo o jejich nejradikálnější proměnu od jeho postavení.

„Měli jsme otevírat 15. března. Jak víte, doba nám nepřála. Otevřeli jsme tedy 1. června. Hostů jsou nyní desítky. Od poloviny června by to mělo být lepší. Začínají přijíždět němečtí klienti,“ shrnuje ředitel Thermalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ředitel karlovarského hotelu Thermal Vladimír Novák v jednom z ukázkových pokojů

Doplňuje, že dokončené investice teď činí zhruba 200 milionů. Vedle již zmíněných oken velký kus ze státem uvolněných peněz spolkne také slavný bazén. S jeho rekonstrukcí se má začít příští rok.

Čekání na hosty

„Hlavní je, aby lidé do Varů vůbec přijeli. Festival sice nebude, ale poběží Karlovarské kulturní léto. Nabídne koncerty, tanec, divadlo...,“ láká možné návštěvníky slavného lázeňského města ředitel.

Právě Karlovy Vary a jejich okolí patří k oblastem nejvíce zasaženým ekonomickou pokoronavirovou krizí. Citelně je zasáhl hlavně úbytek turistů ze zahraničí, zejména z arabských zemí, Ruska a postsovětského prostoru.

Foto: Novinky

Rekonstrukce hotelu Thermal

I proto město sází na kulturní akce. Velká část z nich je navíc zdarma. „Já doufám, že náš Velký sál bude na Tady Vary plný. Jednotlivá představení uvedou - jak jsou diváci z běžného festivalu zvyklí - delegace,” uzavírá Novák.

Hotel Thermal

  • Základní kámen byl položený 5. června 1968. Jeho podobu navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninové ve stylu brutalismu. Kvůli jeho budování padlo 30 secesních domů, včetně Mattoniho vily.
  • Slavnostně byl uveden do provozu v sezoně 1977.
  • Hlavním tělesem je šestnáctipodlažní železobetonová stavba, výška budovy je 65 metrů. Ocelové části vyrobili ve Vítkovicích.
  • Bez budovy by nemohl probíhat Mezinárodní filmový festival KV, který má v hotelu tradiční zázemí. Funguje v něm také několik kin - 55. ročník byl kvůli koronaviru přesunutý na rok 2021.
  • Budova patří ministerstvu financí, které také nákladnou rekonstrukci platí. Počítá se s celkovými náklady 580 mil. korun, včetně bazénu. Z této sumy jde 113 milionů korun z Operačního programu životního prostředí, tedy z evropských fondů, za něž se má snížit energetická náročnost budovy.
  • Unikátní bazén s vřídelní vodou byl uzavřen v roce 2012. Má být otevřen příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám