Hlavní obsah

Na co se mohou účastníci 54. ročníku karlovarského festivalu těšit

Novinky, David Ryneš

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary má dlouhou tradici a patří k nejprestižnější akci svého druhu ve střední a východní Evropě. Má vysoké renomé, které také potvrdil britský list The Guardian, který zařadil karlovarský festival mezi šest nejlepších filmových festivalů v Evropě.

Foto: KVIFF

Logo karlovarského festivalu

Článek

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se koná v termínu od 28. června do 6. července. I letos je hlavním zázemím festivalu hotel Thermal.

Program festivalu

Do hlavní soutěže se přihlásilo 12 snímků. Čistě české zastoupení v ní ale chybí. Českou stopu tak návštěvníci najdou pouze ve slovenském snímků režiséra Marko Škopy – Budiž světlo. Nejsilnější zastoupení mají na festivalu filmy z Evropy.

Soutěžit budou kromě zmíněného snímku Marko Škopy také filmy Lara od německého režiséra Jana Ole Gerstera, Nevlastní sestra od Slovince Damjana Kozole, Srpnová madona od Španěla Jonáse Trueba, turecké Maličkosti od Kıvançe Sezera, Monzun od Brita Hong Khaoua nebo Patrick od belgického Tima Mielantse. Nechybí ani koprodukce, a to Bulharsko-řecká ve filmu Otec od Kristiny Grozevové a Petara Valchanova.

Ze spojených států dorazí Marha Stephensová se snímkem Ke hvězdám, z Jižní Ameriky Muž budoucnosti od Felipe Ríosi. Na festivalu budou mít své zastoupení i Filipíny se snímkem Óda na nicotu od režisérky Dwein Baltazarové a Čína s jejich filmem Portrét mozaikou od Yixianga Zhaiou.

I mimo hlavní soutěž budou k vidění zajímavé snímky. Po premiéře v Cannes se na karlovarském festivalu poprvé ukáže snímek Forman vs Forman od Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny. Svou premiéru si odbude také nově restaurovaná verze kultovního snímku Spalovač mrtvol. Mezi další exkluzivitu se řadí předpremiéra prvních dvou dílů z minisérie Bez vědomí. Ta pochází z produkce HBO a stojí za ní autor výborně hodnocené Pustiny, Ivan Zachariáš.

Vstupenky na KVIFF 2019

Na festival si lze pořídit buďto klasické vstupenky, nebo tzv. Festival Passy. Druhé zmíněné se vyplatí náročnějším návštěvníkům, protože získají mnoho benefitů. Mezi nimi jsou například až tři vstupenky na tři různá festivalová představení zdarma, možnost rezervace SMS zprávou, vstup na tiskové konference v hotelu Thermal a mnoho dalšího.

Filmoví nadšenci určitě ocení možnost účastnit se festivalových přednášek KVIFF Talks, na kterých vystupují filmoví tvůrci a herci, kde se baví o zákulisích jejich filmové tvorby.

Festival PassFestival Pass se slevou
1 den250 Kč200 Kč
3 dny600 Kč450 Kč
5 dní850 Kč600 Kč
Celý festival1200 Kč900 Kč

Tradiční vstupenky lze zakoupit vždy jen na daný den nebo den následující.

Normální vstupné:80 Kč
Vstupné se slevou:60 Kč

Vstupenky a Festival passy si lze pořídit na několika pokladnách v blízkém okolí festivalu.

Co se týká zvířat na festivalu, tak jejich vstup do kinosálů není povolen a výjimku mají pouze asistenční psi jako doprovod pro handicapované návštěvníky festivalu.

Více o aktuálním dění na karlovarském festivalu najdete v rubrice MFF KV 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám