Hlavní obsah

Podívejte se, co se stane, když Češi dorazí na Mars. A s nimi i jejich problémy

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi velmi očekávané filmy MFF KV patří také novinka režiséra Benjamina Tučka Mars. Jak název napovídá, jeho děj se odehrává místo na Zemi ve vesmíru, konkrétně na rudé planetě. Právě tam dorazí skupinka Čechů. A s nimi i jejich problémy.

Trailer k filmu MarsVideo: Cinemart

 
Článek

Snímek bude mít na festivalu světovou premiéru. Jeho tvůrci zatím jako ochutnávku vyslali do světa trailer.

Natáčení v Utahu

Film byl natočený na malé vědecké základně uprostřed pouště Mars Desert Research Station v Utahu, a to od 25. dubna do 16. května 2015. Herci a malý štáb tam respektovali zásady kosmického výzkumu: oficiální komunikace probíhala v angličtině, soukromé hovory v češtině.

Jednoduché pravidlo následně inspirovalo filmové dialogy. Vědecká základna, v níž bydleli, poskytla i nezbytné autentické interiéry. Patnáct let nepřetržitého provozu se na stanici výrazně podepsalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondřej Doule, pracující pro NASA, a režisér Benjamin Tuček

„Strávili jsme tři týdny intenzivního natáčení v poušti. Ve vesmírných podmínkách asi standardních, ale pro filmaře dost nestandardních. Měli jsme sušenou stravu, herci bydleli v dekoraci (v tomto případě ve funkčním simulátoru základny). I s vodou se šetřilo. Cisterna byla na týden. Zrovna voda nám docházela,“ řekl dříve Právu režisér snímku Benjamin Tuček.

O filmu Mars

Lety na Mars vyšly z módy. Vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný svému osudu. Místo náhradních dílů přiletí čeští turisté toužící po netradiční svatbě. Ale do vesmíru si ze Země přinášejí i nevyřešené osobní problémy. Robot přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám. Může umělá inteligence žárlit? Tají-li polární čepičky, dějí se věci, které by se jindy stát nemohly... Hrají: Jiří Havelka, Petra Nesvačilová, Tomáš Jeřábek, Tereza Nvotová, Halka Třešňáková, Petr Prokop, Ondřej Doule.

Reklama

Související články

Jak se létá na Mars, po česku a romanticky

Vezměte tři herce a tři herečky. Přidejte k nim vědce pracujícího pro NASA. Odvezte je do pouště v Utahu. Ubytujte se všichni v základně simulující pobyt ve...

Výběr článků

Načítám