Hlavní obsah

Ve Varech se představí deset výjimečných mladých režisérů

Novinky, Lenka Hloušková

Na karlovarský mezinárodní filmový festival zamíří vedle uznávaných profesionálů také desítka nadějných mladých evropských režisérů, pro něž může být akce startem jejich kariér. Veřejnosti se, i se svými díly, představí v sekci První podání.

Foto: 2media

Sekce První podání míří do Varů.

Článek

Letošní skupina má opravdu hodně co nabídnout. Jen namátkou. Krátký film Lory Mure-Ravaud's Blackjack o dvou samotářích v hotelu, kteří jsou k sobě stále víc přitahováni, byl oceněn jako Nejlepší švýcarský krátký film roku 2018 na festivalu ve Winterthuru.

Z Bosny a Hercegoviny přijede na festival Neven Samardžić, jehož diplomová práce, film Čistý, vypráví příběh narkomana, který se snaží své závislosti zbavit. Získal čestné ocenění The Heart of Sarajevo za Nejlepší studentský film na filmovém festivalu v Sarajevu v roce 2017.

Chorvatská režisérka a scenáristka Judita Gamulin zase byla mezi finalisty 43. Studentského Oscara v roce 2016 s filmem Flowers (2015). Její nový snímek Marica, jenž bude promítán na MFF KV, sleduje průměrnou ženu během dne, kdy se rozhodne od základu změnit svůj život.

Zajímavý bude jistě také italský režisér Hleb Papou. Svůj film Legionář představil během 32. Týdne kritiky na loňském filmovém festivalu v Benátkách. Jeho absolventský snímek, realizovaný v italském Centro Sperimentale di Cinematografia, přibližuje morální dilema policisty, který má vyklidit okupovaný dům, v němž žije jeho matka a bratr.

Letos počtvrté

Desítku talentů vybrali ze sedmadvaceti nominovaných umělecký ředitel MFF KV Karel Och a programová koordinátorka akce Anna Purkrábková.

Foto: 2media

Slovenskou republiku zastupuje v Prvním podání Hřejivá komedie o depresi,šílenství a nesplněných snech herce a režiséra Michala Duriše.

První podání se jinak na MFF KV objevuje již čtvrtým rokem. Patronaci nad ní převzala organizace European Film Promotion (EFP). Divákům, filmovým odborníkům a médiím se představí v rámci čtyřdenního programu od 1. do 4. července snímky prezentovaných filmařů ve světových, mezinárodních nebo českých premiérách.

Desítka účastníků, studentů a absolventů filmových škol, navíc jako bonus absolvuje diskuzi s mentorem a filmovými odborníky z nejrůznějších odvětví, což jim pomůže vytvořit si mezinárodní síť kontaktů.

Reklama

Výběr článků

Načítám