Hlavní obsah

Do Varů přijede Ted Hope, producent filmů 21 gramů a Štěstí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ted Hope, producent úspěšných filmů 21 gramů, Štěstí, American Splendor či Storytelling, míří na karlovarský festival. Tentokrát ale přijede jako zástupce Amazon Studios, ambiciózní internetové firmy, která konkuruje klasickým televizím.

Foto: kviff.com

Ted Hope

Článek

Firma Amazon vyrábí a distribuuje filmy a seriály metodou video-on-demand (lidé si sami vybírají a stahují program). Nedávno schválila dalších pět pilotních dílů k seriálům – je mezi nimi Carnival Row slavného Guillerma del Tora a Travise Beachama, drama/komedie The Marvelous Mrs. Maisel, série Strange New Things od autora scénáře Mostu špiónů nebo historická série Tropicana z dob, kdy ještě na Kubě nevládl Castro. Na festivalu v Cannes uvedl Amazon pět filmů, včetně novinek Woodyho Allena a Jima Jarmusche.

„Ted Hope byl už na festivalu dvakrát – jednou jako člen hlavní poroty a o tři roky později jako producent soutěžního filmu Spoluautor. Když jsme se setkali letos v Sundance, shodli jsme se, že by stálo za to, aby přijel do Karlových Varů jako šéfproducent Amazonu a představil jejich nový projekt v Česku. V Karlových Varech by Ted rád využil také jedinečné příležitosti setkat se s desítkami evropských distributorů,“ vysvětlil výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Festival připravuje také speciální veřejnou debatu v rámci Industry programu, na které Ted Hope představí svou vizi filmového průmyslu v blízké budoucnosti.

František Daniel učil Formana i Lynche

MFF Karlovy Vary připomene, že uběhlo devadesát let od narození a dvacet let od úmrtí českého scenáristy, producenta, režiséra a mimořádného filmového pedagoga Františka (Franka) Daniela (1926–1996).

Daniel se jako autor námětu, scenárista, režisér, producent či jako vedoucí jedné z nejprogresívnějších barrandovských tvůrčích skupin podílel na téměř čtyřicítce domácích snímků. Jeho nejúspěšnějším projektem pak byl oscarový Obchod na korze (1965), kde si proti komunistické byrokracii prosadil postavení producenta, funkci, kterou se snažil zavést do českého filmového průmyslu. K jeho žákům patřili i Pavel Juráček nebo Miloš Forman.

V roce 1969 František Daniel emigroval do Spojených států, kde se stal prvním děkanem Amerického filmového institutu v Los Angeles a jeho žákem byl i mladý režisér David Lynch, jemuž Frank Daniel pomohl s realizací prvního filmu Mazací hlava. Lynch dodnes uznává Daniela jako svého mentora, nejlepšího učitele filmu v historii, který zásadním způsobem ovlivnil jeho kariéru.

Po odchodu z AFI, zapříčiněném právě spory kolem Lynche, vyučoval Daniel na Carleton College v Minnesotě a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. V roce 1981 nabídl Franku Danielovi Robert Redford místo uměleckého ředitele nově vznikajícího Sundance Institutu. Kromě toho Daniel vybudoval katedru scenáristiky na University of Southern California a působil jako poradce Rockefellerovy nadace a osobní konzultant Davida Rockefellera.

Související téma:

Foto: František Kšajt, Právo

Karlovy Vary

Kromě tvůrčí dílny, kde budou představeny prostřednictvím analýzy filmu Někdo to rád horké jeho pedagogické metody, bude uveden jeho snímek Letos v září (1963).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám