Hlavní obsah

První fanoušci už stojí frontu na Gotta

– Praha • Aktualizováno

Praha se snaží předejít komplikacím, které by v pátek mohl způsobit pohřeb Karla Gotta v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Magistrát apeluje především na mimopražské návštěvníky mířící na poslední rozloučení se zpěvákem, aby se nepokoušeli zaparkovat v centru, ale využili hromadnou dopravu. První lidé se postavili do fronty už ve čtvrtek večer.

Čekání na Karla Gotta na Žofíně v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Veřejnost se bude moci se zesnulým umělcem rozloučit v pátek mezi 8. a 22. hodinou. V sobotu proběhne v katedrále svatého Víta na Pražském hradě zádušní mše pro pozvané.

Na Žofíně se už ve čtvrtek večer začali scházet Gottovi fanoušci. Kolem páté hodiny stála na mostku vedoucím na ostrov trojice postarších lidí. Měli s sebou květiny, muž si přinesl i židličku. Muž Novinkám řekl, že přijel z pražských Letňan, ženy dorazily ze Strakonic a z Německa.

První fanoušci se u Žofína s velkým předstihem postavili do fronty na rozloučení s Karlem GottemVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Bály jsme se, že tady bude hodně lidí,“ vysvětlovala jedna z žen tak brzký příchod. Nočního chladu se nijak zvlášť neobávala. „Máme teplý bundy, to stačí,” uvedla.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Podobné motivace měl i přítomný muž. „Čekal jsem hroznej nával, nechtěl jsem bejt někde na chvostě,” řekl.

„Byl to božskej Kája... Byl nesporně největší z největších. Škoda, že nekandidoval nikdy na prezidenta, ale v našich srdcích a s jeho písničkami bude žít donekonečna,” vyznal se ze svého obdivu ke Gottovi.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

První fanoušci Karla Gotta čekají na Žofíně

Omezení, uzavírky

Očekává se, že by se v pátek s populárním zpěvákem mohly přijít rozloučit až statisíce lidí, s tím je spojena řada omezení.

Prostor Masarykova nábřeží bude pro veškerou dopravu uzavřen a odklonem pojede i tramvajová linka 17. Omezen provoz bude i na Mostu Legií.

S Karlem Gottem se na Žofín přišlo rozloučit 49 tisíc lidí

Karel Gott

Zábrany u pražského ŽofínaVideo: Novinky

„O uzavírkách budou řidiči informováni na hlavních komunikacích v centru a také na světelných dopravních informačních tabulích, které jsou umístěny na nejdůležitějších komunikacích mimo centrum. Vzhledem k dopravním opatřením a očekávanému množství návštěvníků žádáme řidiče, aby se této oblasti Prahy vyhnuli,” požádal magistrát o spolupráci a apeloval především na mimopražské řidiče, aby cestu do centra zvážili.

„Mimopražské návštěvníky, kteří se chystají přijet automobilem, upozorňujeme, že v okolí Slovanského ostrova a v celém centru není možné zaparkovat,” zdůraznil magistrát.

Foto: Praha.eu

Jak se dostat na rozloučení s Karlem Gottem

Na Žofín bude možné dorazit pouze pěšky, a to ze směru od mostu Legií, respektive od Janáčkova nábřeží, v závislosti na množství zájemců o poslední rozloučení.

Na trase budou k dispozici mobilní toalety a u vytyčených koridorů budou záchranáři i členové Českého červeného kříže. Příchod na Žofín bude řídit policie.

Další akce v Praze

Kromě rozloučení s Karlem Gottem se budou v Praze v pátek konat i další akce. Na Smetanově nábřeží v sousedství Žofína bude večer probíhat jedna z částí Signal Festivalu. Večer se bude hrát také zápas fotbalové kvalifikace na mistrovství Evropy mezi ČR a týmem Anglie. Očekává se, že dorazí větší množství anglických fanoušků.

Ráno a odpoledne mají v metropoli také probíhat krátkodobé blokády komunikací ekologickou iniciativou Extinction Rebellion.

Foto: karelgott.com

Parte Karla Gotta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám