Hlavní obsah

Karel Gott maloval hlavně pro radost, kritici ho nešetřili

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel Gott chtěl být vždycky malířem. Už v dětství si neustále kreslil a kromě toho navštěvoval výstavy a listoval v monografiích slavných malířů.

Foto: ČTK/PICTURE ALLIANCE/Ursula Düren

Karel Gott s jedním ze svých obrazů v galerii v Mnichově.

Článek

Díky svému učiteli a podpoře rodiny dělal přijímací zkoušky na UMPRUM. Neuspěl a byla to pro něj, jak později uvedl, velká rána. Díky tomu, že se malováním neživil, měl v něm zaručenu absolutní svobodu.

Tvorbu chápal jako výborný způsob odreagování, maloval hlavně pro radost. Výtvarným východiskem mu byl především expresionismus, surrealismus a naivní umění.

Rodina zveřejnila parte Karla Gotta

Karel Gott

„Ať řeknu cokoliv, slovem se to vyjádřit nedá. Pan Gott změnil můj život tím, že mě přivedl do Prahy do kostela svatého Rocha, kde před téměř třiceti lety vznikla Galerie MIRO. Bez jeho tehdejší finanční pomoci bych zůstal v Německu. I proto jsem před dvaceti lety k Mistrovým šedesátým narozeninám vystavil v kostele svatého Rocha asi dvacet jeho obrazů, které denně vidělo čtyři sta až šest set lidí,“ uvedl galerista a zakladatel cen Trebbia Miro Smolák.

Kritika ho ale nijak nešetřila a vyčítala mu údajnou kýčovitost. A zdůrazňovala, že jeho díla jsou zajímavá jen proto, že je slavným zpěvákem. Vystavoval nejen doma, ale i v Německu, USA, Rusku.

„Když v domečku vedle kostela svatého Rocha maloval své obrazy, nikdy se nevyjadřoval v tom smyslu, že chce vystavovat v Národní galerii. Pokorně a laskavě mluvil o svých tazích štětcem jako o výrazu jisté relaxace v jiné dimenzi, než byl jeho zpěv,“ řekl Smolák.

Babiš k rozloučení s Gottem: Na všechny se asi nedostane

Karel Gott

Karel Gott obrazy i prodával. V roce 2013 v rámci předávání Evropských cen Trebbia se jedno dílo vydražilo za 260 tisíc korun.

V roce 2018 vydražila galerie Kodl obraz Oldřich Nový a Anny Ondráková za jeden milion 200 tisíc korun.

„Ano, kdyby se pan Gott nestal světovým zpěvákem, určitě by dnes jeho obrazy visely ve světových galeriích. Pokud se na něco soustředil, dovedl to k dokonalosti. Chce se mi říct: Mistře, jsem šťastný, že poslední pozemské ocenění, které jste v červnu převzal na Pražském hradě, byla cena Trebbia za Váš přínos k dialogu národních kultur,“ dodal Smolák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám