Hlavní obsah

Změna klimatu bude hlavním tématem festivalu Jeden svět

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod heslem Až naprší a uschne proběhne v Praze od 5. do 14. března filmový festival Jeden svět. Poté festival putuje do dalších 35 měst.

Foto: Česká televize

Film Češi jsou výborní houbaři

Článek

„Naše letošní téma je klimatická změna a dopady na lokální krajinu. Vždy jsme si byli vědomi toho, že stav naší planety se odráží na stavu lidských práv,“ uvedl ve středu ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Foto: Ji.hlava

Z filmu Honeyland

Festival je podle něj zodpovědný, snaží se omezovat leteckou dopravu, omezuje tisk na papír, šetří energií a vodou.

Celý program zahájí na Oscara nominovaný dokumentární film Země medu o tradiční včelařce ze Severní Makedonie. Podle tvůrců je „podobenstvím o stavu naší civilizace“. Později půjde do běžných kin, podobně jako snímek Pro Samu.

V Mezinárodní soutěži poběží třeba film Agnieszky Zwierky Jizvy o životě bývalé bojovnice Tamilských tygrů. Film Malířka a zloděj vypráví kuriózní příběh výtvarnice Barbory Kysilkové. V roce 2015 byly v Norsku ukradeny dva její obrazy, výtvarnice se ale později spřátelila s jedním ze zlodějů. Země je modrá jako pomeranč je dokument Iryny Tsilyk, která točila o svobodné matce čtyř dětí ve válečné zóně na Ukrajině.

V české soutěži se objeví třeba dokument Češi jsou výborní houbaři Apoleny Rychlíkové, který nahlíží na Čechy z pohledu mimozemské civilizace a reflektuje  témata jako sucho, energetika a průmyslový chov zvířat.

V kategorii Máte právo vědět se objevují filmy o lidských právech a osobnostech, které za ně bojují. Film Advokátka vypráví o nekonečném boji izraelské právničky Ley Tsemelové, která brání práva Palestinců, a snímek Sea-Watch3 je o lodi Caroly Racketeové, která zachraňovala uprchlíky ve Středozemním moři a vzbudila i mnoho negativních reakcí.

Jeden svět promítá také pro školy včetně základních. Proběhne řada doprovodných akcí pro rodiče s dětmi. Po projekci filmu je možné si i popovídat s hostem. Akreditace a podrobný program najdete na jedensvet.cz.

Filmy o znečištění, oteplování i protestech v Hongkongu nabídne Jeden svět

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám