Hlavní obsah

Zemřel herec a dabér Kudla. Začínal s Hrušínským v krimi Po stopách krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 74 let zemřel 6. července herec a dabér Vladimír Kudla. Na sociální síti to oznámila společnost Mluvící kniha, pro kterou natočil řadu audioknih.

Foto: Česká televize

Rudolf Hrušínský a Vladimír Kudla

Článek

„Dnes v noci zemřel náš velmi dobrý kamarád a stěžejní interpret Vladimír Kudla ve věku 74 let. Jeho brilantní a charismatický hlas můžete slyšet v těchto titulech: Parfém bláznivého tance, Deník kastelána, Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství, Toulavý autobus, Pasák, Láska za časů cholery, Pověsti nezbedné a divů plné, Bojovník - Vždy proti proudu, Král z Luxoru, Zátiší s datlem, Pavučina lží, Seance a jiné povídky, Na paměť mým smutným courám, Medorek. Děkujeme, Vláďo, za všechno,“ uvedli kolegové z Mluvící knihy.

Přestože Kudla jako herec nebyl slavný, má za sebou překvapivé množství filmových a televizních rolí, většinou vedlejších. Už v roce 1969 se objevil jako mladík ve vynikající krimi Petra Schulhoffa Po stopách krve vedle Rudolfa Hrušínského. Hrál i ve filmech volání rodu, Proč?, Silnější než já, Lekce Faust a Jánošík - Pravdivá historie.

Foto: Česká televize

Jiří Schmitzer a Vladimír Kudla ve filmu Bumerang

Uplatnil se také v televizních seriálech jako Nejmladší z rodu Hamrů, Dobrodružství kriminalistiky, Strážce duší, Ulice nebo Místo zločinu Plzeň.

Foto: Česká televize

Vladimír Kudla ve filmu Řecké pašije

V poslední době se věnoval audioknihám a dabingu, jeho hlas zněl třeba v seriálu Čarodějky a Mentalista. Ve známé fantasy Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny nadaboval Grimmsona.

Reklama

Výběr článků

Načítám