Hlavní obsah

Zemřel francouzský herec Claude Brasseur

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Claude Brasseur zemřel ve věku 84 let. Proslavil se hlavně v komediích a kriminálkách v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Claude Brasseur v roce 1970

Článek

Claude Brasseur se narodil v roce 1936 na pařížském předměstí v umělecké rodině. Nejdříve chtěl být kulturním redaktorem, ale pak definitivně přešel k herectví.

Ve 20 letech si zkusil první film (Země, odkud přicházím), pak hrál s Jeanem Gabinem v dramatu Luční ulice - začali ho obsazovat slavní režiséři jako Godard,  Gavras a Truffaut, ale dostával spíše vedlejší role.

Foto: Profimedia.cz

Claude Brasseur

Více se proslavil v roce 1976 komedií Záletník, za kterou dostal cenu César. Poté ztvárnil řadu tvrdých policistů nebo zločinců. Byl komisařem ve filmu Válka policajtů, hrál v dramatu Mužská záležitost nebo v kriminálce Černý talár pro vraha.

Podvodníka hrál v psychologickém dramatu Peníze těch druhých, zářil i v Docela obyčejném příběhu a současně se ještě věnoval divadelnímu herectví.

I po roce 2000 Brasseur pilně pracoval v mnoha rolích, ale jeho sláva už povadla a nebýval hlavní hvězdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám