Hlavní obsah

Zemřel muž, který vymyslel poručíka Columba

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli zesnul v Los Angeles 87letý William Link. Jméno amerického scenáristy a producenta není dnes veřejnosti moc známé, ale byl to právě on, kdo s kolegou vymyslel legendárního detektiva, který má vždy na závěr ještě „jednu otázečku“ - poručíka Columba.

Foto: NBC

Představitel Columba Peter Falk

Článek

Link desítky let spolupracoval s věrným kolegou a kamarádem Richardem Levinsonem. Spolu stvořili seriály Columbo nebo To je vražda, napsala.

Linka obdivoval mimo jiné i režisér Steven Spielberg, který uvedl: „Billova absolutně dobrá povaha mě vždy inspirovala dělat dobrou práci pro muže, který spolu s Dickem Levinsonem tvořil obrovskou část mé osobní filmové školy ve studiích Universal.“

„Bill byl jeden z mých nejoblíbenějších a nejtrpělivějších učitelů, naučil jsem se od něj tolik o skutečné anatomii zápletky. Měl jsem obrovské štěstí, když Bill a Dick svěřili mladému nezkušenému režisérovi první epizodu Columba.“

Link se začal scenáristikou živit v roce 1959 a celkově se podílel na více než 70 filmech a televizních pořadech. S Levinsonem stvořili postavu poručíka Columba, který jezdil ve směšném starém autě, byl trochu zmatený a měl působit jako úplný popleta. Poprvé se objevil dávno před slavným seriálem v Chevy Mystery Show v roce 1960. Peter Falk ho pak ztvárnil v roce 1968 v příběhu Prescription: Murder. Klasický seriál televize NBC Columbo ale začal až v roce 1971 - Link s Levinsonem byli jeho producenty.

Zemřel herec Peter Falk, představitel detektiva Columba

Kultura

Linkovým druhým nejúspěšnějším projektem byl seriál To je vražda, napsala. Angela Lansburyová v něm ztvárnila spisovatelku, která řešila záhadné vraždy. Byl to dost nezvyklý americký seriál, protože v něm nebylo vidět násilí ani sex. Přesto fungoval, natáčel se od roku 1984 až do roku 1996. V roce 1997 to ještě definitivně zakončil TV film vycházející ze seriálu.

William Link se podílel také na seriálech Jericho a Mannix nebo na filmech Svědomí, Poprava vojína Slovika, My Sweet Charlie, Savage a dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám