Hlavní obsah

Vyrábí vodu na poušti. Film o unikátním českém stroji S.A.W.E.R. jde do kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celovečerní dokument Budiž voda! zachytil vznik českého vynálezu S.A.W.E.R., který umí získat vodu ze vzduchu i na nejsušších místech planety. Byl vystaven na EXPO v Dubaji.

Trailer filmu Budiž voda

 
Článek

Základem S.A.W.E.R. je adsorpční jednotka umístěná ve speciálně k tomu vyrobeném kontejneru. Vladimír Zmrhal, Tomáš Matuška a Bořivoj Šourek se rozhodli, že S.A.W.E.R. odzkouší s předstihem přímo v SAE, na jednom z nejsušších míst na planetě. Na farmě uprostřed pouště, kde má vlivný generál Saif Mubarak Fadel Al Mazrouei ustájeno několik set velbloudů.

„Když všechno dobře dopadne, když velbloudi dostanou napít, pan generál, mimochodem prezident společnosti Bin Fadel Group z Abu Dhabi, systém  S.A.W.E.R. od České republiky odkoupí a nejspíš nebude sám,“ objasnil producent filmu Miloslav Šmídmajer.

Foto: Cinemart

Český pavilon v Dubaji představil unikátní novinku.

„Celý proces vývoje, pokusy i omyly, znamenal především boj o čas, který sváděli vědci, zatímco Jiří Potužník bojoval s dodavateli, kteří měli postavit samotný pavilon. Když byl nucen vyměnit stavební společnost a dostal se do termínových skluzů, šlo o napínavý příběh, na jehož konci si přejeme happy end v podobě vynálezu, který bude potřebovat takřka celý svět. A dokonce někteří zájemci se již hlásí a sní o tom, jak může S.A.W.E.R pomoci například při doplňování vody do Mrtvého moře,“ popsali tvůrci.

Ve filmu uvidíme, jak se S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource) staví, testuje v laboratoři a nakonec v poušti. Český vynález může z vyprahlého vzduchu získat až 200 litrů vody denně.

„S nápadem na projekt českého pavilonu, jak zúrodnit poušť, když už se světová výstava koná na Arabském poloostrově, přišel komisař české účasti na EXPO Jiří František Potužník. Inženýři Zmrhal, Matuška a Šourek pod střechou UCEEB (Univerzitního centra energeticky efektivních budov) vymysleli takzvanou adsorpční jednotku, která dokáže vyrobit vodu z pouštního vzduchu i při extrémně malé vlhkosti, aniž by při tom propálila tisíce megawattů a spotřebovala tisíce litrů nafty. Vystačí si jen se slunečním svitem. Takže vyrábí́ vodu tak trochu z ničeho,“ vysvětlil Šmídmajer.

Snímek vstoupí do českých kin 11. listopadu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám