Hlavní obsah

Veronika Lišková: Ochota platit za online filmy stoupla

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavření kin v rámci nouzového stavu logicky zvýšilo zájem o sledování filmů online. Diváci, kteří nemohou do kina, se vrhli na sledování filmů doma, a to nejen hraných, ale i dokumentárních. Jak Právu řekla kurátorka programu portálu DAFilms.cz Veronika Lišková, sledovanost jejich filmů se v prvním týdnu karantény zvýšila až pětinásobně.

Foto: DAFilms

Veronika Lišková říká, že v nabídce jsou i unikátní filmy.

Článek

Jakou nabídkou jste na nouzový stav reagovali?

První kolekci jsme připravili společně s festivalem Jeden svět, který svůj program nemohl dokončit, některé filmy nestihly ani festivalovou premiéru. Zařadili jsme osmnáct filmů vybraných napříč všemi sekcemi a mohu říct, že počet jejich přehrání odpovídá počtu diváků, kteří by je za normálních okolností mohli vidět na festivalu. Navíc se staly dostupnými i pro ty, kdo by se pražského festivalu nemohli zúčastnit.

Které filmy byly v těch prvních dnech nejúspěšnější?

Pokud jde o filmy z Jednoho světa, nejúspěšnějšími z celého programu se stal makedonský dokument Země medu, nominovaný na Oscara, a deníkové záznamy ze syrského Aleppa ve filmu Pro Samu. Velký úspěch mají stabilně i tituly oceněné Českým lvem. Nejvíc diváci sledovali Vlastníky, ale značný zájem byl i o Staříky nebo o snímek Karel, já a ty.

Pak se začaly přidávat další zrušené festivaly a v tom budeme pokračovat i v květnu. Převzali jsme část programu důležité švýcarské dokumentární přehlídky v Nyonu, festivalu Visions du Réel. Českým divákům nabízíme zdarma hlavně retrospektivy dvou velkých jmen současného světového dokumentu Petry Costy a Petera Mettlera, což je značně exkluzivní a unikátní nabídka.

Na co se diváci mohou těšit v nejbližší době?

Od příštího týdne bude k vidění například slovenský dokument Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákové, který se zabývá dodnes nevysvětlenou vraždou bývalého policisty Róberta Remiáše v roce 1996, na které se podle všeho podílela slovenská tajná služba s posvěcením nejvyšších míst. Sugestivní dokument střídá žánry a způsoby filmového vyprávění a propojuje minulost se současností.

Lze považovat za přínos této doby, že jsou diváci více ochotni platit za legální sledování filmů online?

Byli jsme příjemně překvapeni, že se v době karantény potvrdil trend ochoty diváků platit za legální sledování. Nevyužívají tolik pirátské servery, řada lidí si uvědomuje zodpovědnost nejen vůči zákonům, ale i vůči tvůrcům.

Zároveň věřím, že vždycky bude hodně diváků, kteří si zajdou do kina. Koneckonců loni byla jejich návštěvnost rekordní, takže si myslím, že se obě formy distribuce dobře doplňují. Doufám, že tomu tak bude i v budoucnu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám