Hlavní obsah

Smutné lásky v čase koronaviru s krabicí na hlavě

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstartoval seriózním vysvětlením, přesto jím okamžitě získal atmosféru absurdní crazy komedie.

Foto: Česká televize

Iva Pazderková v seriálu Láska v čase korony.

Článek

Než Česká televize včera večer spustila svůj nový komediální seriál Láska v čase korony, ukázali se kreativní producent Tomáš Baldýnský a dramaturg Zdeněk Dušek divákům v průhledných ochranných krabicích, které jim umožnily seriál v době pandemie koronaviru legálně natočit.

Ačkoli předem promysleli scénář i situaci na place tak, aby herci mohli před kameru bez povinné roušky zakrývající ústa a nos, právní oddělení České televize vyhodnotilo současné zákonné podmínky jinak. Formulace v rozhodnutí omezujícím pohyb lidí prý neříká nic o tom, že by mimo bydliště směl člověk roušku sejmout a třeba se napít.

Co na tom, že ji nepochybně porušují (s výjimkou zdravotníků na speciálních odděleních pro pacienty s covidem-19) úplně všichni, kdo během těchto protipandemických opatření nemohou využívat home office? Navíc zřejmě nevědomky, protože koho by vůbec napadla taková blbost, že si během dne nesmí v práci ani loknout vody nebo ucucnout stydnoucí kafe.

Těžko říct, co je smutnější. Jestli preventivně opatrný výklad právníků veřejnoprávní televize, nebo důvod, který je k němu pravděpodobně dovedl: houstnoucí politická atmosféra posledních let, kdy byla Česká televize mnohdy kritizována i ze zcela nesmyslných a účelových důvodů.

Ale – nejsouc právničkou, nelibujíc si v marném slovíčkaření a nepodléhajíc obavám z formálního postihu, který by mě mohl něco stát – podléhám při sledování plastových boxů na hlavách herců pocitu absurdity a soucítím i s kameramanem, který se občas marně snažil vyhnout odleskům.

Ta nešťastná pixla, které tvůrci říkají OPUHA neboli ochranný prostředek umožňující hereckou akci, se dokonce stala natolik dominantním prvkem na scéně, až budí zvědavost, jestli na ní dál zůstane jen jako pouhá připomínka jara 2020, kterou je potřeba při sledování seriálu solidárně s herci nevidět, anebo si, holka jedna, také zahraje. Možná i tohle tvůrcům pomohl rozlousknout nějaký právník?

Reklama

Výběr článků

Načítám