Hlavní obsah

Sexuální tabu v myanmarské společnosti i thriller z Rumunska. Fond rozdal 20 milionů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Státního fondu kinematografie podpořila osm projektů částkou 20 milionů korun. Mezi nimi hraná dramata, dokument i animovaný krátký snímek.

Foto: Profimedia.cz

Myanmar (dříve též Barma) je jeden z nejizolovanějších a nejtradičnějších států na světě.

Článek

„Do výzvy na minoritní koprodukci se přihlásilo celkem 17 projektů. Rada mohla i vzhledem k dostupným finančním možnostem podpořit pouze osm projektů, avšak celkem 13 projektů překročilo bodovou hranici umožňující podporu. Tento výsledek svědčí o vysoké kvalitě koprodukčních projektů i předkládaných žádostí,“ uvedla předsedkyně Rady Helena Bendová.

„Žánrově sahají podpořené projekty od výrazných autorských děl určených pro festivaly až po žánrový film pro mladé publikum, což odpovídá snaze Rady podporovat různorodé filmy pro různé divácké skupiny,“ dodala Helena Bendová.

Nejvíce (3,9 milionu korun) dostal rumunsko-český projekt Quijotův poslední film režiséra a scenáristy Toma Wilsona. Drama s prvky thrilleru má české dramaturgy  Jakuba Felcmana a Agátu Hrnčířovou, hudbu chystá Aid Kid.

Havel získal cenu na filmovém festivalu v Římě

Film

Osud dívky San a sexuální tabu v tradiční myanmarské společnosti řeší Padlé ovoce, debut barmského režiséra Aung Phyoe. Film vzniká v koprodukci Myanmaru, Francie a ČR.

Podporu dostal i izraelsko-maďarsko-český snímek Mrtvý jazyk. Režisérská a scenáristická dvojice Mihal Brezis a Oded Binnun převádí do celovečerní stopáže svůj úspěšný čtyřicetiminutový film Aya. Ten byl v roce 2015 nominován na Oscara v kategorii krátkometrážních filmů.

Dále zaujal Potlesk slovenského režiséra Juraje Lehotského (koprodukce Slovenska, Polska a ČR), film Obzor rumunského režiséra Mihaie Mincana  (Rumunsko, Bulharsko, Řecko, Francie, ČR) nebo Zoufalky Marty Eliny Martisone (Lotyšsko, ČR).

Smrtící úder kinům. Téměř všechny nové blockbustery jdou na HBO

Film

Posledními tituly jsou animovaný francouzsko-český snímek Míry a rovněž  francouzsko-český dokument Československá pohádka o spisovateli a scenáristovi Janu Procházkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám