Hlavní obsah

Šarlatána s Trojanem zařadil mezi nejzajímavější novinky americký festival Telluride

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli byl poctěn filmovým festivalem Telluride. České filmy tam obvykle nikoho nezajímají, ale v tomto případě mohlo zapůsobit také jméno režisérky Agnieszky Holland, kterou Amerika dobře zná.

Foto: Marlene Film Production Alžběta Jungrová

Jan Mikolášek diagnostikoval pohledem do zkumavky s močí.

Článek

Telluride, jako spousta dalších festivalů, letos fyzicky neproběhne kvůli koronaviru.

„Telluride je krásný; a zároveň jeden z nejoblíbenějších a nejrespektovanějších filmových festivalů v USA. Dostat se na něj se podaří jen velmi omezenému počtu filmů a začíná zde první část závodu za soškou Oskara. Být vybraný do programu je pro nás ctí a také dobrým znamením pro budoucnost filmu v Americe. Jsem tedy opravdu šťastná, že nás do Telluride pozvali, a zároveň smutná, jelikož ten ročník fyzicky neproběhne. Opět nám zkřížil cesty covid. Ale doufám, že Šarlatán tohle všechno přežije a už se nemůžu dočkat shledání s českým publikem,“ reagovala režisérka Agnieszka Holland.

„V posledních měsících nebyla situace kolem festivalů vůbec optimistická: stejně jako celý svět i film se jakoby zastavil. Celá řada festivalů, které plánovaly Šarlatána uvést, musela své letošní akce zrušit. Nominace z Telluride, který Šarlatána zařadil do svého oficiálního programu, je tak nejen signálem, že svět filmu se  nedá jen tak „vypnout“, ale také obrovským oceněním všech tuzemských tvůrců, kteří se na něm podíleli. Je samozřejmě škoda, že film v Telluride nebudeme moct prezentovat fyzicky, ale věříme, že si Šarlatán své americké diváky najde i tak. Jako se to děje v dalších zemích všude po světě,“ dodala producentka filmu Šárka Cimbalová.

Foto: CinemArt

Josef Trojan v roli mladého Jana Mikoláška.

Šarlatán, který měl světovou premiéru v únoru na Berlinale, má vstoupit do českých kin 20. srpna. Jde o příběh léčitele Jana Mikoláška (Ivan Trojan), který působil v Československu za komunismu. Film zachycuje i jeho mládí, proto v něm hraje Trojanův syn Josef, který je mu podobný. Léčitelova asistenta hraje slovenský herec Juraj Loj.

„Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár v něm je další dramatickou linkou příběhu,“ uvedl Ivan Trojan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám