Hlavní obsah

René je zpět. Třeštíková uvede pokračování osudů přemýšlivého recidivisty

René se vrací v novém filmu Heleny Třeštíkové René – Vězeň svobody. Poprvé bude uveden na největším světovém festivalu dokumentárních filmů (IDFA), který začne 17. listopadu v Amsterdamu.

Foto: 4press

René se vrací na ve filmu René – Vězeň svobody.

Článek

První dokument René z roku 2008 získal například prestižní cenu Evropské filmové akademie pro nejlepší evropský dokument.

”Nejnovější dokument Třeštíkové s hlavním hrdinou Reném byl na IDFA vybrán do renomované a divácky oblíbené sekce Masters odhalující zbrusu nové dokumenty světové uznávaných autorů. Letošní International Documentary Film Festival Amsterdam potrvá do 28. listopadu a René – Vězeň svobody na něm bude mít dohromady čtyři projekce pro veřejnost, první diváci ho uvidí v neděli 21. listopadu. IDFA kromě světových premiér umožňuje také setkávání filmařů, producentů a distributorů z celého světa,” sdělila za tvůrce Klára Bobková.

V prvním filmu byl recidivista René poměrně mladý, s blížící se padesátkou dospívá a bilancuje. Zjišťuje, že i jeho život je příliš krátký na to, aby ho celý strávil za mřížemi.

Rebelovo pokání 

„René je stále mimořádně zajímavá postava. Charismatický rebel, který je autentický a umí skvěle reflektovat svět okolo sebe i sebe samého, a tak přináší vhled do myšlení člověka pohybujícího se na hraně zákona. Oproti minulosti se snaží žít poctivě, dává šanci dlouhodobějším vztahům a uvažuje o smyslu lidské existence,“ popsala Třeštíková.

Film vznikal třináct let a do českých kin vstoupí na jaře příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám