Hlavní obsah

RECENZE: Vyšehrad Fylm. Nekorektní, vulgární, ale vtipný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěchu desetidílného internetového seriálu Vyšehrad se jeho tvůrci v čele s Jakubem Štáfkem a Tomášem Vávrou rozhodli napsat a natočit pro svého hrdinu, padlou fotbalovou hvězdu Laviho, celovečerní hraný film.

Trailer - Vyšehrad: FylmVideo: Bioscop

 
Článek

Točilo se v roce 2020, ale covidová opatření uvedení filmu na jaře 2021 odsunula a místo něj filmaři vyslali loni v létě do kin Vyšehrad Seryjál, sestřih toho původního s ochutnávkami na film.

Dnes tedy vpadne Vyšehrad Fylm (hrubky v obou názvech symbolizují Laviho vzdělání) do kin, a lze předpokládat, že přinejmenším skalní fanoušci tohoto sebestředného týpka rozumu mdlého je vezmou útokem. Ke cti scenáristovi Tomáši Vávrovi i režisérům Martinu Koppovi a Jakubu Štáfkovi, který je zároveň představitelem hlavní postavy a producentem, budiž řečeno, že si dobře uvědomovali rozdíl mezi šesti- až třináctiminutovými skeči, z nichž byl složen původní seriál, a celovečerním hraným filmem.

Herec Jakub Prachař: Sport a herectví k sobě mají blízko

Film

Lavimu tedy vytvořili příběh, který má začátek, prostředek a konec. Na začátku je Lavi (v opět suverénním podání Jakuba Štáfka) oním starým známým pařmenem, jemuž není žádný mejdan dost bujarý, holky, alkohol a drogy považuje za přirozenou součást života a vůbec nechápe, proč by se na tom mělo nadcházející svatbou se stejně rozkošně pitomou Lucií (Šárka Vaculíková) cokoli měnit.

Vulgarity v řeči, oplzlosti v sexu, černý humor, samozřejmost chlastu a drog, to vše je velmi nekorektní, drsné, místy až hodně nepříjemné. Ale to se dalo čekat. Je to „značka Lavi“ a víc k tomu není co dodat.

Ale protože Laviho fotbalová hvězda se díky tomu všemu pořád ne a ne vrátit ze Slavoje Vyšehrad do vytoužené Sparty, mají teď on i jeho manažer v podání Jakuba Prachaře, který ho hraje s dravou chutí, hodně hluboko do kapsy. A jak už je Lavi takový, jaký je, vyřeší problém půjčkou, která odstartuje další dějovou linii.

RECENZE: Stínohra. Silný příběh, jen příliš temné ztvárnění

Film

Ve chvíli, kdy si divák může říct, že všechno, co vidí, zná ze seriálu, a možná už stačilo, vstoupí na scénu dítě. Osmiletý přemoudřelý kluk, který Lavimu oznámí, že je jeho, a chce ho konečně blíž poznat. Nelze nevložit drobnou vsuvku, že Richard je skoro přesnou kopií stejně přechytralého a nad svůj věk vzdělaného klučiny z nedávno uvedené Mimořádné události. O „opisování“ ani v jednom případě nemůže být řeč, oba filmy vznikaly ve zhruba stejnou dobu, ale motiv „dítě dává na frak dospělým“ možná není v dnešním světě náhodný.

S příchodem Ríši (výtečně vybraný a vedený Jakub Jenčík) dostává Lavi zabrat. Chlapcovu věku nepřiměřené schopnosti a vzdělanost poskytují mnoho dobře využitých příležitostí ke gagům a jeho prostá sdělení Lavimu, co je zač, jsou přímočará, drsná a vtipná.

Onou zmíněnou další linií je vhled do poměrů ve fotbalovém prostředí včetně mafiánských praktik. Tady měli tvůrci zjevně dost podkladů v realitě, přesto v závěru trochu zbytečně moralisticky zatlačili na pilu.

RECENZE: Poslední závod. Známá tragédie dramatický film nedělá

Film

Herecky filmu není co vytknout. Vedle již zmíněných své party suverénně zvládají Ondřej Pavelka, David Novotný, Jaroslav Plesl, v drobné roli i Miroslav Hanuš. Ostudu rozhodně nedělají ani sportovní hvězdy Tomáš Rosický, Patrik Berger, Vladimír Šmicer a další.

Je pravděpodobné, že Vyšehrad Fylm splní svůj účel pobavit fanoušky seriálu i na filmovém plátně a vytáhnout z jeho popularity maximum. Pro feminist(k)y, zaryté ochránce zvířat a všechny další, kdo vyžadují korektnost za každou cenu, není. Možná s ním nebudou souhlasit, možná se nad ním budou rozčilovat, ale to je tak jediné, co mohou dělat.

Vyšehrad Fylm
Česko 2022, 101 min. Režie: Jakub Štáfek, Martin Kopp, hrají: Jakub Štáfek, Jakub Prachař, David Novotný, Jaroslav Plesl a další

Hodnocení 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám