Hlavní obsah

RECENZE: Ufňukaný George Clooney se trápí v dlouhé a nudné sci-fi

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Půlnoční nebe je krásným příkladem toho, jak se dají utratit miliony dolarů za triky, drony a kamery a ve výsledku je to celé úplně zbytečné, protože nikdo nedokázal napsat, proškrtat a vypilovat pořádný scénář.

George Clooney v novém filmu Půlnoční nebeVideo: Netflix, Novinky/Reuters

 
Článek

George Clooney si tentokrát ambiciózně přiklepnul hlavní roli i pozici režiséra. Bývalý „nejvíc sexy muž planety” si nechal narůst mohutný bílý vous a ve filmu působí skutečně jako stařec nad hrobem.

Zápletka nepatří k nejoriginálnějším. Svět opět zachvátila katastrofa, všichni umírají a starý nemocný vědec se rozhodne zůstat sám na polární stanici, protože už mu na ničem nezáleží. Po chvíli si ale všimne, že se v temných prostorách stanice skrývá malá holčička. Snaží se zavolat pomoc, ale vysílačka nefunguje, lidstvo vymírá a vypadá to, že žádný vrtulník už nikdy nepřiletí. A tak jim nezbývá než nějak koexistovat.

Foto: Netflix

George Clooney už působí jako stařec nad hrobem.

Určitou naději skýtá jiná stanice, vzdálená mnoho kilometrů. Vědec se proto vydává s holčičkou na sněžném skútru na nebezpečnou cestu. Bohužel je stíhá jedna katastrofa za druhou a přijdou o všechno vybavení.

Opakovaně se objevuje vedlejší dějová linie s nezajímavými postavami  kosmonautů, kteří se vracejí na Zemi, ale nevědí, že lidstvo už nefunguje. Téměř celý dvouhodinový film není zřejmé, proč přerušují příběh o vědci a dítěti a jak to vůbec souvisí.

Foto: Netflix

George Clooney a Caoilinn Springallová

Děj Půlnočního nebe se tak příšerně vleče, že to ani dlouhé mlčenlivé pohledy vousatého Clooneyho nezachrání. Ačkoliv herec bez pochyb má charizma a také holčička (Caoilinn Springallová) je hollywoodsky rozkošná, celé je to jedno, protože filmu chybí napětí, drama, smysl. Rozsáhlé prázdno se snaží vyplnit záběry vesmíru a různými sci-fi vychytávkami.

Příběhu navíc chybí logika, Clooney např. spadne v mrazu do moře, plave v něm a pak vyleze na sníh v mokrém oblečení, otřepe se a bez jakéhokoliv ošetření, teplého nápoje či převlečení se vydává na náročnou túru ve sněhu. Oproti očekávání diváka, že postava zemře nebo smrtelně onemocní, je naprosto v pohodě, ani nezakašle, nestěžuje si, že mrzne, a klidně pochoduje hodiny sněhem dál a dál. To lze jen těžko vysvětlit, snad jedině tím, že Clooney je vlastně terminátor, kterého poslal Skynet z budoucnosti.

Půlnoční nebe je hrubě nedotažený nesourodý experiment, který spojuje dva příběhy dohromady. Kdyby se veškeré vesmírné pasáže vystřihly a zůstal jen starý smutný chlap s dítětem, možná by režisér a hlavní hvězda v jedné osobě zjistila, že je to nejen kratší, ale hlavně lepší film.

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Výběr článků

Načítám