Hlavní obsah

RECENZE: Slíbili tarantinovský šinkansen, přijel motoráček s Bradem Pittem

Akční film Bullet Train od režiséra Deadpoola 2 Davida Leitche a v hlavní roli Brad Pitt - to nezní špatně. On to taky úplně špatný film není. Je jen průměrný.

Trailer Bullet Train

 
Článek

Zabiják Beruška (Brad Pitt) nastoupí do japonského rychlovlaku, na hlavě směšnou čepičku a ve sluchátkách šéfovou a psychoterapeutku v jedné osobě. Ve vlaku se nachází jistý kufřík, který by chtěl kdekdo, a tak nastoupí i jiní gangsteři ze všech koutů světa.

Scénář Zaka Olkewicze byl inspirován japonskou knihou Maria Beetle.  Odehrává se v Japonsku, ale ne v tom reálném, jde spíše o komiksově neonové Japonsko plné stereotypních mafiánů. Celé to, bůhvíproč, vypadá jako z osmdesátých let.

Foto: 87 North

Brad Pitt

Komiksová stylizace, rádoby cool mafiáni a tvrďácké hlášky doprovází přehnané násilí za doprovodu romantického retro soundtracku. Dvě hodiny akce doplňuje velmi umírněné množství černého humoru. Na komedii příliš málo.

Kdekdo by poznamenal, že kopíruje filmy Guye Ritchieho. Bullet Train se ale hlavně úporně snaží o tarantinovské vyznění, což se moc nedaří. Všechno tlačí na sílu. Chybí tomu originální rukopis, chybí tomu duše, klidně i potrhlá.

RECENZE: Mnoho výbuchů pro nic aneb Hollywood v tramvaji do Bohnic

Film

Příběh strojově naplňuje vzorec komerční akční podívané s náznaky humoru, který celkem zvládá, nicméně žánru nic nepřináší, nikam ho neposouvá, jednoduše nevytáhne z rukávu jediné překvapení.

Foto: Falcon

Brian Tyree Henry a Brad Pitt

Papírové postavičky a jejich nepravděpodobné vztahy nemohou zaujmout, povrchně pospojovaný scénář marně skrývá svou prázdnotu a velký konflikt šéf mafie - odcizená dcera je už vyloženě trapný.

A tak se slušní herci mohou snažit (a taky se snaží), ale narazí na bariéru, přes kterou se nedostanou. Hranice mezi slušným a vynikajícím filmem zůstala nepokořena. Přesto Leitch může oprávněně tvrdit, že jeho film je pořád lepší než zoufalý tramvaják Gray Man z Netflixu.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám