Hlavní obsah

Reality mimo realitu. Dokument líčí se smutným humorem bydlení mladých

Novinky, Stanislav Dvořák

Situace v oblasti bydlení mladých lidí je nedobrá. Pokud jde o střed Čech, Prahu a okolní obce, dá se hovořit přímo o katastrofě. Jak si mladí mohou koupit byt za 5 milionů? Nebo mají platit 25 000 korun měsíčně nájem? Tím vším se ve svém hořkém dokumentu zabývá Bára Chalupová. Reality uvede v úterý ve 21 hodin ČT2.

Foto: Česká televize

Mladík se právě dozvěděl, že s jeho průměrným platem nedostane na byt v Praze hypotéku.

Článek

Název filmu odkazuje na reality jako objekty k bydlení i na stolní hru Reality, kterou tvůrci pro film vymysleli. Tři účastníci hry si losují jednotlivé možnosti bydlení a podle toho, jaký los na koho padne, se vydávají do „reality“ zkoumat nabízené varianty. A jejich setkání s bankéřem či realitním agentem dopadají tragikomicky.

„Výběrem protagonistů jsem chtěla především poukázat na fakt, že krize bydlení se netýká pouze nízkopříjmových skupin obyvatel, ale dopadá i na střední třídu. Nápad obsadit své nejbližší vyplynul ze skutečnosti, že jsem v nás viděla dokonalou studii dopadů české porevoluční politiky bydlení. Jsme tři sourozenci, nyní ve věku 27, 30 a 33 let, s vysokoškolskými tituly z různých škol a s rozdílnými profesemi. Ať už působíme v soukromém sektoru, státní sféře, nebo na volné noze, všichni tři podobným způsobem pociťujeme nedostupnost bydlení,“ vysvětlila Chalupová.

Po natáčení jí moc do smíchu nebylo. „Naopak se mi potvrdily spíše neveselé vize budoucnosti naší generace i celkového směřování naší země. Z bydlení se stala investiční komodita, je málo politické vůle k výstavbě sociálního bydlení,“ tvrdí režisérka.

„Bohužel bylo všechno přesně tak zoufalé, jak jsme očekávali. Jeden z mála momentů, které nás pozitivně překvapily, byl zážitek z naší ankety mezi kolemjdoucími lidmi na ulici. Mnozí byli ochotni ve filmu vystoupit a měli k tomuto tématu pečlivě formulovaný komentář, nikoli jen nadávání nebo naopak bagatelizaci problému. Jako by celou dobu čekali, až se jich někdo zeptá. Dostali jsme tak do filmu i hlas a pohled lidí ze starší generace, kteří evidentně o veřejnou diskuzi stojí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám