Hlavní obsah

Přichází Greenfilming. Herci nedostanou maso a na plac přijedou v MHD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká auta, velká světla, stovky kabelů. Natáčení filmů je poměrně drahá a nepříliš ekologická záležitost. Asociace producentů v audiovizi proto přišla s iniciativou Greenfilming.

Foto: Michael Polák, Právo

Na plac se dostavte tramvají či na kole.

Článek

Asociace producentů v audiovizi představila projekt Greenfilming jako systém různých doporučení. Při natáčení filmů se má např. méně svítit. Šetřit se má také jídlem. To je lepší kupovat lokálně a nepoužívat jednorázové nádobí, jak tomu při natáčení většinou bývalo. Voda stačí z vodovodu, balené nápoje jsou zbytečné.

V rámci udržitelnosti natáčení se mají více recyklovat kulisy i kostýmy. Poněkud problematická je rada producentů vybírat lokace s co nejkratšími vzájemnými vzdálenostmi. Pro film je zajímavá lokace extrémně důležitá a málokterý režisér bude ochoten vzdát se dokonalé krajiny kvůli tomu, že je o 100 kilometrů dál.

Elektroautem a bez masa

Producenti také navrhují omezit jízdy auty. Na delší vzdálenosti se mají používat vlaky nebo autobusy, případně carpooling (sdílení vozidel). Na malé stačí kolo.

Sporný je pokyn jezdit hlavně elektrickým autem. Vědci vyvracejí, že elektrické osobní auto je ekologický hit. Je to velký stroj z plastu a kovu s obrovskou baterií, která nevydrží dlouho. Většina energie pro auta se dnes musí vyrábět v hnědouhelných a atomových elektrárnách. I jejich praktičnost, dojezd a nabíjení je obrovský problém a síť nabíjecích stanic je nedostatečná.

Brusel chce místo spalovacích motorů elektromobily. Lpění jen na jednom řešení je nesmysl, tvrdí čeští vědci

Věda a školy

Na place se podle producentů má také omezit maso a ostatní živočišné produkty.

„Volte co nejméně luxusní ubytování. Čím víc luxusních vymožeností je poskytováno, tím má ubytování většinou větší dopad na životní prostředí. Preferujte ubytovatele, kteří se hlásí k různým ekologickým opatřením. Jde o třídění odpadu, snížení jeho množství, úklid a výměnu povlečení a ručníků jen na požádání, možnost objednat si bezmasá a sezonní jídla ideálně z lokálně vyprodukovaných surovin, využívání obnovitelných zdrojů energie, zateplení budovy, zelenou střechu, půjčování jízdních kol a jiných sportovních pomůcek,“ radí producenti.

Reklama

Výběr článků

Načítám