Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Janem Skopečkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Krematoriu Strašnice v Praze se v pondělí konalo poslední rozloučení s hercem a dramatikem Janem Skopečkem. Zemřel 27. července.

Záznam: Poslední rozloučení s Janem SkopečkemVideo: Novinky

 
Článek

Z umělců dorazili například herci Rudolf Jelínek, Kristýna Frejová, Ladislav Trojan a režisér Zdeněk Troška. „Měl zvláštní druh humoru. Většinou se tvářil jako mrzout, ale opak byl pravdou,” řekl novinářům Troška, který Skopečka obsadil do série svých filmových komedií Kameňák. Trojan zavzpomínal na společné účinkování v televizním seriálu Tři chlapi v chalupě, v němž mu Skopeček hrál otce. Jelínek připomenul společné chvíle v Divadle pod Palmovkou. „Vzpomínám, že byl skvostný jako Cyrano,” uvedl.

Svůj hold zesnulému přišlo vzdát i několik příznivců fotbalové Slavie. „Červenobílé vždy povzbuzoval, na stadion chodil do svých pětasedmdesáti let,” řekl František Havlík.

Vršovický fotbalový klub zaslal smuteční věnec. Na zakládajícího člena někdejšího pražského Divadla S. K. Neumanna, nyní Divadla pod Palmovkou, s květinami pamatoval i prezident Miloš Zeman, od kterého v roce 2017 Skopeček obdržel medaili Za zásluhy I. stupně o stát v oblasti umění, nebo generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Herec Ladislav Trojan

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Režisér Zdeněk Troška

Jan Skopeček měl jen jednu slavnou hlavní roli v televizním seriálu ze 60. let Tři chlapi v chalupě. Filmového otce mu hrál o dva roky starší Lubomír Lipský. V menších úlohách hrál ve filmech S čerty nejsou žerty, Marečku, podejte mi pero nebo Kameňák.

Byl zakládajícím členem pražského Divadla pod Palmovkou a autorem několika divadelních her a rozhlasových dramatizací. Roku 2017 obdržel medaili Za zásluhy. Jeho manželkou byla herečka Věra Tichánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám