Hlavní obsah

Organizátorka filmového festivalu Watch Docs byla v Bělorusku zatčena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruská policie zatkla kulturní organizátorku Tacianu Hacura-Javorskou. Chtějí ji soudit za „financování protestů“ proti režimu. Kulturní svět žádá úřady o propuštění pořadatelky, lidskoprávní aktivistky a matky čtyř dětí.

Foto: Belarusian Culture Solidarity Foundation

Taciana Hacura-Javorskaja

Článek

Javorskaja byly zadržena už 5. dubna, běloruská policie jí prohledala dům a sebrala telefony a počítače. Hlavní důvod je zřejmě účast na pořádání online výstavy The Machine Is Breathing, I Am Not o běloruských zdravotnících v covidové době. Výstava byla uzavřena.

Nejdříve dostala Javorskaja jen pokutu, ale připravuje se větší proces za „získávání financí na pořádání protestů“.

V zemi posledního evropského diktátora Alexandra Lukašenka se snažila pořádat filmový festival za neustálých zásahů KGB a cenzurování filmů. Belfastský filmový festival, se kterým spolupracovala, vyzval ostatní festivaly a demokratické země, aby apelovaly na běloruské úřady a bránily bezpráví.

V zemi se od loňska neustále protestuje. Vládce země podporovaný Ruskem se vysmívá demokratickým principům, drží se v úřadě nepřetržitě už od roku 1994. 

Běloruský soud poslal nedávno na dva roky do vězení také dvě novinářky z televize Belsat. Sedmadvacetiletou Kacjarynu Andrejevovou a třiadvacetiletou Darju Čulcovovou zadržela policie loni v listopadu v bytě, odkud natáčely protesty proti zabití demonstranta Ramana Bandarenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám