Hlavní obsah

Nejí černošské jídlo, vytkla seriálu Luther manažerka diverzity

Seriál Luther má problém. I když je hlavní hrdina černý, manažerka diverzity v BBC Miranda Waylandová odhalila, že jde o povrchní diverzitu. Hrdina, který žije v Londýně, třeba nejí karibské jídlo.

Foto: BBC

Idris Elba

Článek

Luther je drsný londýnský detektiv, který bojuje se zločinem i se svými vnitřními démony. Na předpisy dost kašle. Hlavního hrdinu ztvárnil herec Idris Elba, který za svůj výkon získal i Zlatý glóbus.

Jenže manažerce diverzity se Luther nezdá dost autentický. „Když to vysílali poprvé, každému se líbilo, že je tam Idris Elba, skutečně silná černá hlavní postava,“ připustila, ale zároveň dodala: „Nemá žádné černošské přátele, nejí karibské jídlo, nezdá se mi to autentické.“

Podle ní se musí producenti postarat, aby černé postavy byly obklopeny prostředím, které odráží jejich původ. Třeba i jídlem.

Manažerka diverzity nastoupila do BBC v roce 2020, aby podpořila snahu o větší zapojení menšin v pořadech. BBC se tehdy také zavázala investovat během tří let 100 milionů liber do diverzifikovaného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám