Hlavní obsah

Na koronavirus zemřel Allen Garfield, hrál u Formana i Woodyho Allena

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký herec Allen Garfield zemřel na komplikace spojené s koronavirem. Bylo mu 80 let. Proslul mimo jiné spoluprací s Milošem Formanem a Woodym Allenem.

Foto: The Coppola Company

Allen Garfield ve filmu Rozhovor

Článek

„Odpočívej v pokoji, Allene Garfielde, skvělý herec, který hrál mého manžela v Nashvillu, zemřel dnes na covid,“ uvedla na sociální síti herečka Ronee Blakelyová.

Allen Garfield se na plátně poprvé objevil v roce 1968 díky filmu Orgy Girls ’69. V roce 1971 hrál v prvním americkém filmu Miloše Formana Taking Off, kde český režisér zkoumal tamní společnost v éře hippies, konflikt mladých se staromódními pokryteckými rodiči a útěk mladé dívky z domova.

Stejného roku si připsal do filmografie ještě komedii Banáni legendárního Woodyho Allena. Flákač Fielding se v ní zamiluje do politické aktivistky Nancy a Allen rozjíždí bláznivou parodii tehdejší politiky. Figuruje v ní fiktivní banánová republika, diktátoři, média, manipulace a podrazy.

Foto: MGM

Allen Garfield ve filmu Cotton Club

K dalším výrazným Garfieldovým filmům patří Kandidát (1972), Rozhovor (1974), Nashville (1975) či Stav věcí (1982).

S Richardem Gerem si Garfield zahrál roku 1984 v dramatu Cotton Club režiséra Francise Forda Coppoly o jazzovém muzikantovi, který se zaplete s gangstery.

Reklama

Výběr článků

Načítám