Hlavní obsah

Menzelova kariéra zažila pád po invazi Sovětů, píše Hollywood Reporter

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová média vzpomínají na zesnulého režiséra Jiřího Menzela. Připomínají také, že krátce poté, co získal Oscara za Ostře sledované vlaky, přišla sovětská invaze do Československa.

Olga Menzelová zveřejnila záběry ze života s manželem Jiřím a dceramiVideo: Instagram Olgy Menzelové

 
Článek

The Hollywood Reporter připomíná, že Menzel byl součástí Nové vlny společně s Milošem Formanem nebo Věrou Chytilovou. Díky Ostře sledovaným vlakům, adaptaci knihy Bohumila Hrabala, se stal světově proslulým režisérem. Menzelova kariéra ale zažila pád kvůli okupaci v roce 1968.

„Sovětské tanky vstoupily do Československa a má sláva byla pryč. Byl jsem první český filmař, kterého odstavili od práce, a mohl jsem se vrátit až v roce 1974,“ cituje režiséra.

Podle prestižního amerického serveru Variety byl Jiří Menzel „přední postavou české nové vlny“. Oceňován byl pro ironický pohled na život a satiru autoritativních postav.

Video s Jiřím MenzelemVideo: INFILM/www.kinorama.sk

Dodává, že byl také hercem a v poslední době si zahrál v dramatu Tlumočník.

Německý server Der Spiegel dodává, že Menzel se po Ostře sledovaných vlacích dále věnoval dílu svého oblíbeného spisovatele Bohumila Hrabala. Natočil uznávaný film Skřivánci na niti a později koprodukční film Obsluhoval jsem anglického krále, kde si zahrála známá německé herečka Julia Jentschová.

Skřivánci na niti byli ovšem zakázáni. Menzel několik let nesměl točit a na Berlinale mohl Skřivánky uvést až v roce 1990, kdy získal Zlatého medvěda.

Foto: Bioscop

Režisér Jiří Menzel zvátrnil titulní roli ve filmu Tlumočník.

V podobném duchu připomínají odchod jednoho z největších českých režisérů také americký list New York Times, německý Süddeutsche Zeitung, rakouský Der Standard, britská BBC a slovenská média.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám