Hlavní obsah

Manipulace je tématem česko-německého filmového festivalu Elbe Dock

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Elbe Dock se uskuteční od 1. do 6. září v Ústí nad Labem a 5. až 6. září v Drážďanech. Elbe je německý název Labe, řeky, která protéká oběma městy.

Foto: Artcam

Film Sólo

Článek

„Téma manipulace nám připadá velmi aktuální ve všech možných kontextech a právě s tím bychom chtěli pracovat. Debaty a workshopy, které jsou připravené i pro veřejnost, toto téma reflektují a naučí všechny zúčastněné například rozeznávat manipulaci v médiích, nebo ji i vytvářet prostřednictvím střihu vlastních videí,“ uvedla programová koordinátorka Michaela Weingartová.

„Festival zahájí španělská mysteriózní komedie Výhody cestování vlakem režiséra Aritze Morena. Příběh o Helze, která odváží manžela na psychiatrickou kliniku a poté se ve vlaku náhodně setkává s doktorem, který jí vypráví komplikovaný příběh o nebezpečném maniakovi, je uveden v rámci kategorie Best of. Ta představuje výběr těch nejlepších filmů debutujících režisérů ze světových festivalů. Jedním z nich je i debut německé režisérky Susanne Heinrich Melancholická dívka,“ přiblížila za pořadatele Nikola Páleníčková.

V programu je také americká kriminální komedie Queen & Slim nebo film Noctrune na hranici fikce a reality.

Cena Pavla Kouteckého

Nejlepší české dokumentární debuty chce propagovat Cena Pavla Kouteckého. Letos soutěží Film Morava, krásná zem III režiséra Petra Šprincla o moravské zombie apokalypse, Sólo od nedávno zesnulého režiséra Artemia Benkiho, dokument česko-švédské režisérky Grety Stocklassové Kiruna – překrásný nový svět o stěhování celého města na severu Švédska, snímek Adély Komrzý Viva video, video viva o videoartu v době totalitního režimu a hraniční dokument FREM Viery Čakányové plný těkavé kamery a sněhu.

V doprovodném programu se návštěvníci setkají s běžně nepřístupnými místy v Ústí nad Labem, poslechnou si historicko-populární přednášky či koncerty. Akreditovaní mohou i na workshopy na téma manipulace. Akreditace na elbedock.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám