Hlavní obsah

Kanadský herec William Shatner: Star Trek mi dal status celebrity

Právo, Zuzana Musálková

Z televizní obrazovky vyšlo málo takových hvězd, jako je William Shatner. Původní kapitán Kirk ze seriálu Star Trek oslaví 22. března devětaosmdesáté narozeniny. Těší se dobrému zdraví i vitalitě. Již 15. března přijede do pražského Fora Karlín povyprávět o jednom z nejobdivovanějších filmů série Star Trek – Khanův hněv.

Foto: ČTK

William Shatner se angažuje i v boji proti klimatickým změnám.

Článek

Hollywoodské hvězdy, které se proslavily díky žánru sci-fi, běžně poukazují na takzvaný William Shatner moment, okamžik, kdy poprvé zažily vítání fanoušků na popkulturních festivalech comic-con. Prý působí až nereálně. Mohou se taková setkání člověku omrzet?

Star Trek mi dal status celebrity i možnost navštívit Prahu. William Shatner moment, na který poukazujete, je o prožívání radosti fanoušků a mé, když se setkáme.

Dokázal jste si na začátku představit, co všechno vám Star Trek přinese?

V době, kdy jsme začali točit, neměl nikdo z nás nejmenší tušení, že pracujeme na něčem, co mnohonásobně přesáhne rámec prosté televizní show. Určitě nám ani nepřišlo na mysl, že se o Star Treku budeme bavit ještě padesát pět let poté.

Dodnes si vybavuji moment, když jsem viděl Star Trek poprvé. Vytvořili pro mě pilotní díl. Jeffrey Hunter v něm hrál kapitána Pikea. Pilotní díl neuspěl, protože vedení televizní stanice chtělo Huntera přeobsadit. I tak si dodnes myslím, že úplně první díl v sobě měl velké kouzlo.

Vaši fanoušci v Praze nejprve zhlédnou film Khanův hněv a potom se mohou těšit na diskusi s vámi. Proč je podle vás Khanův hněv dodnes považován za jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob?

Jakmile jsme začali na filmu pracovat, myslel jsem si, že jde o skvělé dílo. A jsem přesvědčen, že i výsledný film je úžasný. Podle mě zafungovalo všechno tak skvěle proto, že je to film o emocích.

Věda a budoucnost vás zajímají i ve vašem nehereckém životě. Spolupracujete s firmou Solar Aliance, která vyrábí solární energii a také pomocí ní těží kryptoměny.

Věda postupuje kupředu rychlostí světla. Přicházejí nové objevy, také nové způsoby, jak vyrábět staré věci i jak získávat a vyrábět energii. Společnost je z Kanady, mé rodné země, a distribuuje solární energii. Proto jsem se s ní rozhodl spolupracovat.

Vybral jste si ji i proto, že podporujete boj proti klimatické krizi?

Klimatická krize není smyšlenka nějaké zmatené mysli. Je tady a nabírá apokalyptických rozměrů. Není důvod, aby technologicky vyspělé země neposkytovaly řešení k tomu, aby se oxid uhličitý a metan dostaly z ovzduší. Všichni bychom se měli obávat toho, že dnešní děti nezažijí život, jaký v současnosti žijeme my.

V poslední době razíte filozofii: Řekněte ano životu, podle které je dobré říkat všem možnostem ano už předem. Nezalitoval jste někdy takového rozhodnutí?

Když říkám, abyste na vše odpověděli ano, nemyslím tím, že byste měli skočit z mostu, protože vás o to někdo požádá. Co říkám, je: Řekněte ano kouzlu života.

Velmi rád také používáte sociální sítě. Co vám čas na nich přináší?

Přišel jsem na to, že sociální sítě jsou skvělou platformou, jak se spojit nejen s fanoušky, ale s lidmi z celého světa. Během svých cest po naší planetě jsem objevil, že jsme všichni stejní, až na drobné rozdíly. Chceme být všichni v bezpečí, být milováni a potřební pro druhé.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám