Hlavní obsah

Helen Mirrenová bude válčit s Egyptem jako izraelská premiérka

Britská herečka Helen Mirrenová se stane izraelskou premiérkou Goldou Meirovou ve filmu Golda. Během jejího působení ve funkci vypukla válka, v níž se země bránila přesile arabských útočníků.

Foto: Bontonfilm

Helen Mirrenová (z komedie Red 2)

Článek

Jedna z nejslavnějších britských hereček a držitelka Oscara má za sebou desítky let kariéry a nekonečnou řadu filmů, v poslední době třeba Anna, Dokonalá lež, Trumbo a Láska na kari. Izraelskou premiérku si ještě nezahrála. Režírovat ji bude mnohem mladší Izraelec Guy Nattiv.

„Jako někdo, kdo se během Jomkipurské války narodil, jsem poctěn, že budu vyprávět fascinující příběh o první a jediné ženě, která vedla Izrael. Brilantní scénář Nicholase Martina se ponořil do poslední kapitoly Goldina života, kdy země čelila smrtícímu překvapivému útoku během nejsvatějšího dne roku,” poznamenal Nattiv.

„Jsem naprosto nadšený, že mohu pracovat s legendární Helen Mirrenovou na tomto epickém, emocionálním a komplexním příběhu,” dodal.

Foto: Profimedia.cz

Golda Meirová

Nattiv dostal Oscara za krátký film Skin. Později ho přepracoval na celovečerní snímek, kam obsadil Jamieho Bella nebo Veru Farmigaovou, a byl oceněn na festivalu v Torontu.

Golda Meirová pocházela z Kyjeva, kde se narodila jako Golda Mabovyčová v roce 1898. Byla nadšená myšlenkou založení židovského státu, emigrovala a po 2. světové válce pracovala jako izraelská vyslankyně v Sovětském svazu a ministryně práce. V padesátých letech se stala ministryní zahraničních věcí, podporovala přistěhovalectví do Izraele a zlepšovala vztahy s USA, odkud nakupovala zbraně na obranu neustále ohroženého státu obklopeného muslimskými nepřáteli.

V roce 1969 se stala premiérkou Izraele, který trpěl neustálou opotřebovací válkou. Jomkipurská válka vypukla v říjnu 1973, kdy vojska Egypta a Sýrie podporovaná dalšími arabskými zeměmi zaútočila během židovského svátku Jom kipur v Suezském průplavu a na Golanských výšinách. Izrael za začátku nebyl na válku připraven, protože zpravodajci totálně selhali.

Později se ale situace obrátila a malý Izrael silnější arabskou koalici porazil a vyhnal. Železná lady Izraele Golda Meirová musela v roce 1974 přesto rezignovat. V roce 1978 zemřela v Jeruzalémě.

Reklama

Výběr článků

Načítám